Мер Ужгорода обурився роботою “Закарпатгазу”

Причиною для різкої критики з боку міського голови Віктора Погорєлова на адресу облгазу стало розриття кількох вулиць міста через нещодавну аварію і відсутність належного повідомлення ужгородців про виникнення аварійної ситуації і пов’язане з нею екстрене відключення газу. Як повідомив сьогодні під час засідання виконавчого комітету міський голова Віктор Погорєлов, розриття, до яких вдався «Закарпатгаз» минулої неділі для ліквідації аварії, робилось без аварійного ордеру. Більше того, обурився мер, попередньо установа повідомила про проведення планових ремонтних робіт, хоч насправді мала місце саме аварія у мережі.

Про виникнення аварійної ситуації, зазначив Віктор Погорєлов, до всього ще й не була вчасно повідомлена міська оперативно-аварійна служба. Яка, своєю чергою, не змогла оперативно довести до відома мешканців, які через аварію залишились без газопостачання, інформацію про вимушене перекриття газу.

«Близько доби 370 будинків, в тому числі, багатоквартирних, були відключені від газу. Доба – це серйозно, але люди не були належно до цього підготовлені. Чому відключення газу відбувалось без інформування населення, а розриття вулиць – без аварійного дозволу? Я розумію, що це вибухонебезпечна ситуація, але ж є всі контакти, є можливість оперативно скоординувати роботу, зв’язуватись і вирішувати ситуацію. Газовики цього не зробили, відтак, населення не було вчасно повідомлене про проблему», – повідомив Віктор Погорєлов.

А заразом – дорікнув «Закарпатгазу» за інертність у питанні модернізації мереж і систем газопостачання в місті, через що аварії трапляються значно частіше, аніж це може бути. За словами Віктора Погорєлова, обленерго за останні роки спромоглось на інвестиції в модернізацію системи освітлення Ужгорода на суму близько 80 мільйонів гривень.

«Системи ж облгазу, які існують вже понад пів століття, зношені: часто-густо не працюють «задвижки», труби діряві… Як тільки в систему подається трохи більший тиск газу, одразу з’являються витоки, а це ще більш небезпечно, ніж у водників чи енергетиків», – зазначив міський голова Ужгорода.

Тетяна Кашуба

http://zakarpattya.net.ua