Мукачівець економить газ спалюючи сміття

Поєднання газового та твердопаливного котлів дає 50% економії голубого палива.

Таку технологію розробив фахівець-сантехнік із Мукачева Михайло Новак. Цією ідеєю з ним поділився свого часу покійний батько — неперевершений спеціаліст у царині монтажу паливних систем. Однак тоді газ був дешевим і про те, щоб економити на ньому, ніхто не задумувався.

Та сьогодні все змінилося, газ значно подорожчав, і його ціна, напевно, зростатиме й надалі. Щоб якось здешевити обігрів своєї оселі, Михайло Васильович згадав про батькову ідею. Розробка вдалася, і нині, якщо нею користуватися, можна наполовину економити дорогий газ.

«Мій давній приятель тривалий час опалював будинок вугіллям, — розповідає майстер, — коли провели газ, я під’єднав йому сучасний котел. Але і старий твердопаливний він, на щастя, не викинув. Тепер же, у часи тотальної дорожнечі газу, паралельно до газового додали і старий чавунний модернізований котел. Коли на ґаздівстві назбируються найрізноманітніші відходи деревини, різний мотлох, приятель спалює їх у котлі. В той час, коли непотребу немає, працює газовий котел. Він, до речі, включається в систему автоматично, як тільки в твердопаливному котлі закінчується паливо».

Раціоналізатор і винахідник не може надивуватися тим господарям, які провели газ і викидають або ж часто за безцінь віддають старі котли на тверде паливо на брухт. Таке не слід робити, особливо там, де є відходи деревини. Тут у хід ідуть гілки від обрізки саду, виноградника і навіть кукурудзяне бадилля та звичайна тирса. У нинішній час гріх викидати все це, бо знадобиться для опалення.

— Сучасні газові котли мають великий і дуже суттєвий недолік, — каже Михайло Новак. – Бо працюють на електриці. Тому якщо струму немає, а таке у селах стається доволі часто, то у будинку, крім світла, нема і тепла. Михайло Новак вирішив і цю актуальну проблему. Але його система обігріву має ще одну суттєву перевагу. Приміром, звечора у вас у твердопаливному котлі горять дрова, то, щоб не вставати вночі і докладати, в дію автоматично вступає газовий котел. Разом з тим, поєднуючи два котли, ви не збільшите витрат газу понад норму 2500 кубів, зауважує майстер, й залишитеся у першій категорії, де кубічний метр коштує 72,5 копійки. А якщо перевищите цей рубіж, то сплачуватимете вже 1,09 гривні за куб, а це на третину дорожче. Отож переваги очевидні.

Віталій Пумпинець, газета “Новини Закарпаття”