Закарпатець Мирослав Дочинець отримає Шевченківську премію за романи “Криничар. Діярюіш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії” і “Горянин. Води господніх русел”

ЗМІ назвали головних претендентів на Шевченківську премію. Комітет визначився, слово за президентом України.

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка затвердив список претендентів на здобуття Шевченківської премії 2014 року. Офіційно вони стануть лауреатами після відповідного указу президента України.

Як повідомили джерела http://dt.ua у комітеті, цього року було представлено близько 60 творів претендентів на найвищу державну премію України.

До третього туру дійшли 11 претендентів, з яких шляхом голосування було відібрано 5. Отже, з літератури до нагороди представлено Мирослава Дочинця за романи “Криничар. Діярюіш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії” і “Горянин. Води господніх русел”.

У номінації літературознавство і мистецтвознавство мають відзначити Ірину Гаюк за книгу “Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні”.

Музичне мистецтво представить Людмила Монастирська. Їй належить премія за виконання провідних партій в оперних виставах Національної опери України в сезонах 2009-2013.

За цикл художніх творів “Ремінісценції” нагороду має отримати Любомир Медвідь. Його номінація – образотворче мистецтво.

Нарешті, за театральне мистецтво премія належить Донецькому національному академічному театрі опери та балету ім. А.Солов’яненка за оперу Вагнера “Летючий голландець”. Нагороду присуджено диригенту-постановнику Василю Василенку, режисеру-постановнику Марії Курочкіній, хормейстеру-постановнику Людмилі Стрельцовій, художньому керівнику проекту Василю Рябенькому та виконавиці партії Зенти Тетяні Плехановій.

http://tsn.ua