Щороку через берегівську психлікарню проходять 3,5 тисячі закарпатців

28 квітня міський голова Берегова Золтан Бабяк разом з новопризначеним головою Берегівської РДА зустрілися з головним лікарем Обласної психіатричної лікарні Тетяною Алмашій.

Під час зустрічі у кабінеті головлікаря мер цікавився буднями медзакладу та проблемними питаннями лікарні. Тетяна Алмашій зазначила, що наразі гостро постала потреба зрубати аварійні тополі біля диспансерного відділення. Тож, спільним фінансуванням органів місцевого самоврядування та лікарні проблему намагатимуться владнати. Також присутній під час бесіди місцевий підприємець Іштван Барта обговорив з головлікарем постачання хліба до закладу.

Далі Тетяна Алмашій розповіла, що на стаціонарному лікуванні в лікарні перебувають 180 пацієнтів, у відділенні в с. Чікош Берегівського району – 300 людей, а диспансерне відділення розраховано на 25 денних місць. Пані Тетяна пояснила, що люди, у яких діагностують неврози чи депресію приходять у диспансер, а люди з більш серйозними захворюваннями, наприклад шизофренія, – у лікарню. Загалом щороку через лікування в закладі проходить близько 3, 5 тисяч пацієнтів. До речі, близько 70% з них – чоловіки.

Ті, які перебувають на стаціонарному лікуванні і мають групу інвалідності отримують відповідну державну соцдопомогу.

Також пані Тетяна наголосила, що кожен лікар, медсестра цього медзакладу мають дуже добре знати законодавство, адже їх професія тісно пов’язана зі сферою прав людини. Основним нормативним актом, яким керуються працівники психіатричної лікарні – це Закон України «Про психіатричну допомогу».

Міський голова цікавився у головлікаря як саме діяти, якщо вулицею розгулює виразно неадекватна та агресивна людина. Тетяна Алмашій розповіла, що можливо написати заяву про таку на вигляд небезпечну людину, лікар має провести огляд. За умов, коли громадянин при чітких ознаках психіатричного захворювання не виявляє бажання пройти огляд чи лікування, то тут до справи можна підключати правоохоронців та суд.

До речі, цього ж дня на території Обласної психіатричної лікарні в Берегові проходили зйомки програми «Битва екстрасенсів», де бере участь один із пацієнтів.

beregszasz