Ранок Дня Незалежності Закарпатський народний хор розпочне з Молитви за Україну

В Ужгороді сонце 24 серпня зустрічатимуть із Закарпатським народним хором.
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів незвичайної культурно-мистецької акції – «Зустріч сонця із Закарпатським народним хором». Саме до Дня незалежності Закарпатський народний хор розпочне один з ранків з Молитви за Україну.
Як розповів Юрій Глеба, начальник управління культури Закарпатської ОДА, ідея проведення такого неординарного заходу належить Закарпатському народному хору. «Саме у них виникла ця ідея, яку ми підтримали і бачимо у цьому новизну,- каже Юрій Глеба,- Вважаємо, що кожен може внести якийсь вклад у те, щоб зміцнити дух українців і підтримати і тих, хто сьогодні воює в складі АТО. Акція цікава і неординарна!».

Наталія Петій-Потапчук, художній керівник та головний диригент Державного заслуженого Закарпатського народного хору розповіла, що хотілося зробити неординарний культурний захід. «День незалежності – це є особливий день. Будь-який день починається з молитви. Ідея розпочати День незалежності з молитви виникла улітку, коли наш Закарпатський народний хор брав участь у фестивалі в Словаччині. Концерти на цьому фестивалі у Тренчині, де 30 тис. глядачів, відбуваються цілодобово. Наш колектив виступав на світанку. Ми розпочали свій виступ молитвою за Україну. Зразу подумалося, дуже добре у День незалежності зустріти схід сонця, коли темрява зникає, стає тепло, радісно і віриться що все буде добре,- каже Наталія Петій-Потапчук. – Співатимемо біля річки, біля обласної філармонії. Там кам’яна стіна, яка створює прекрасну акустику».

За дійством можна буде слідкувати із Православної набережної, і площі Фенцика, і пішохідного мосту. Після молитви хор виконає духовні пісні, відтак відбудеться екуменічна молитва, на яку запрошено всі конфесії Закарпаття.

«Крім того хочемо згадати всіх загиблих героїв, які загинули на Майдані, наших хлопців , які не повернулися зі Сходу,- додала Наталія Петій-Потапчук. – Наші дівчата під виконання балад будуть впускати вінки у ріку. Виконаємо також твори із золотого фонду Закарпатського народного хору. Ті, хто прийдуть на захід, отримають величезний заряд, а також зможуть пожертвувати на підтримку армії».

Як кажуть організатори, така акція буде вперше проходити не тільки в Закарпатті, але й в Україні. «Щоб морально підтримати дух людей, це важливо, є у цьому якась символіка. Щоб зустріти рік у з надією на добро», – каже Юрій Глеба.

За словами Наталії Петій-Потапчук, зустрічати День незалежності молитвою планують щороку. «Хочемо, щоб це було свято радості,- додає пані Наталія. – І запрошуємо всіх приєднатися до нас!».

https://zakarpatpost.net