Берегівський лелека потребує допомоги

Наприкінці літа вже повідомлялось про трагічну історію, що сталася на подвірї ДНЗ № 10. Тут одне лелеченя випало з гнізда та травмувалося, пошкодивши крила. Птахою почали опікуватися дітлахи та вихователі дитсадка.

Отже, дійсно на подвір’ї у дитячому садочку № 10 в місті Берегово (розташований по вулиці Суворова) можна будь-якого дня побачити досить незвичну картину. По газонам ходить лелека та шукає собі якусь поживу, мабуть, хробачків та комах.

Лелека почав одужувати, однак проблема із крилом так і залишилася — отже, літати справді не може.

«З лелеками у нас давня дружба, — розповідає завідуюча дитсадка Юдіта Рипкович. — Адже вони селяться лише там, де їм затишно і добре. Цей птах — практично символ нашого закладу. Бачите, навіть на подвір’ї маємо муляж білого лелеки. А тепер маємо ще й малюка, за яким потрібно щодня доглядати. Утім робимо все, що у наших силах.
По-перше, надали медичну допомогу. Хочемо дуже за це подякувати ветеринару Арпаду Бочкаї, який двічі приїздив до нас з села Бийгань. Він оглянув птаха, який був у дуже поганому стані, прописав лікування. Також колектив садочку вдячний завідуючій аптеки Оксані Петричко, яка довідалася для кого лікі і надала велику знижку.

По-друге, справді харчування для лелеки потрібно окреме — він не їсть те, що в нас готується на кухні. Тому змушені купувати йому харчі за власні кошти. А це рибка та м’ясопродукти. Приносять частково їжу і батьки та діти з дому. Тому казати, що лелека у нас голодує — це неправда».

Також у садочку на зиму для птаха спорудили «гніздо» з сіна та соломи, яке розташували у сарайчику. Туди птаха закривають на ніч, а вдень він гуляє собі де хоче — ніхто його не ображає. Навпаки діти із задоволенням годують його.

«Звісно шкода, що наш лелека так і не зміг повністю оговтатися після травми, — каже завідуюча садочку. —Можливо йому і справді потрібні більш „комфортні“ умови, краще харчування. Однак насправді таких людей ми не знайшли. Навпаки самі вже зверталися до власників комплексу „Пачірта“ (де є міні-зоопарк) та на страусину ферму, що поблизу Мукачева. Однак там, коли довідувалися, що птах не дуже здоровий та й ще перебірливий у їжі — відмовили. Зокрема порахували, що на елементарну рибку на місяць йому потрібно мінімум 120 гривень. І виявилося, що такий „дорогий“ лелека нікому окрім нас просто не потрібен».
Тому Юдіта Рипкович звертається до всіх небайдужих мешканців міста з проханням допомоги для лелеки. Отже, якщо у когось є бажання принести необхідну їжу для птаха — приносьте! А любителям тварин, які здатні створити для нього кращі умови — будь-ласка, теж звертайтеся.

Варто зазначити, що лелека — в Україні є символом миру, праці та відданості, сімейного благополуччя, любові до батьків та рідної землі. У давнину він вважався мало не святим птахом, який, за повір’ям, має риси і звички, що притаманні людям. А у геральдиці навіть символізує пильність у боротьбі з ворогами.

Beregszasz