На Закарпатті почала розквітати долина нарцисів

Нещодавно розпустилися “первістки”…

Цими днями почали розпускатися перші квітки нарциса вузьколистого в урочищі Кіреші поблизу Хуста. Унікальна рослина ще тільки починає розквітати, та її дивні пахощі уже зачаровують любителів приємних, але сильних ароматів.

–Із 1 травня на території заповідника починає працювати охорона. Це – вимушений крок, аби вберегти природну пам’ятку від винищення.

На жаль, із року в рік кількість нарцисів зменшується і науковці роблять усе задля того, аби зберегти ареал рослин, – розповів для редакції новин «Карпатського об’єктива» начальник ПМДВ «Долина нарцисів» Олександр Навроцький. – Пік цвітіння очікується за два тижні, але вже на наступні вихідні, 9-10 травня, туристам буде на що подивитись. Саме в ці дні у Хусті відзначатиметься День міста. Тож запрошуємо туристів відвідати не тільки урочистості та багату розважальну програму, але й завітати до заповідника. Слід зазначити, що Долина нарцисів входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО, а саму рідкісну рослину занесено до Червоної книги України.

Вони принесли загарбникам у подарунок подушки, набиті нарцисами, висловлюючи таким чином нібито покору і повагу.Проте завойовники не знали, що нарциси — отруйні квіти, а їхній аромат – вбивчий. Заснувши на м’яких «нарцисових» подушках, татарські вояки більше не прокинулись. Про загадкову рослину, яка є окрасою Закарпаття побутує і більш романтична історія, у якій йдеться про те, що в сиву давнину у Хусті проживала княжа родина.

Була в сімейства красуня-доня Руся. Якось дівчина почула чарівну гру простого гончара Іванка на сопілці, а побачивши юнака, палко закохалася. На 20-ліття Русю прийшли вітати вельможі зі всієї Європи. Вони принесли дівчині розкішні подарунки. Завітав до коханої і Іван. Він приніс їй вазу, зроблену своїми руками, оздоблену прекрасними нарцисами. Та побачивши незваного гостя, батько ошаленів і розбив виріб, жбурнувши його з гори. Ваза розсипалася на дрібні уламки, а долиною розсипались чарівні квіточки, які щовесни розквітають там донині. Закохані втекли з фортеці і таємно одружились. Із часом батько змирився з вибором доньки і дозволив їй повернутися з Іваном до замку. Звичайно, легенди є, як правило, вигаданими народними оповідками, але вони красномовно свідчать про те, що нарциси любили і шанували в нашому краї навіть багато сторіч тому.

Марина АЛДОН