В Ужгороді представили роботи юних митців

В Ужгороді експоновано доробки молодої генерації образотворців

18 листопада в галереї “Ужгород” представили власну творчість митці, які входять до молодіжного об’єднання при крайовому осередку Національної спілки художників України. Як розповів керівник Петро Свалявчик, об’єднання існує досить давно, втім, помітно запрацювало в останні три роки.

Наразі в його лавах близько 20-ти перспективних художників, котрі згодом можуть стати членами НСХУ, як це було у випадку самого Петра Свалявчика, Михайла Ходанича й інших митців.

На виставці представлено майже 40 робіт від 12 авторів. Долучились не всі, тому що на підготовку мали лічені дні – тільки-но трапилась нагода використати виставковий зал у перерві між плановими експозиціями, – пояснив керівник об’єднання. Загалом, за словами Петра Свалявчика, це одна з переваг участі в об’єднанні – можливість безкоштовно виставляти свої роботи у знаній міській галереї, де їх може побачити широке коло відвідувачів і, що надто важливо, професійних художників. Також члени “молодіжки” можуть долучатися до пленерів та експозицій, що їх проводять спілчани й це теж сприяє самовдосконаленню.

Водночас, голова закарпатського осередку НСХУ Борис Кузьма зауважив, що його покоління в юнацькому віці мало значно менше можливостей для творчого ствердження, нині ж виставкові зали відкриті для всіх митців, а свобода поглядів і засобів їх вираження – у ціні, проте молодь заявляє про себе дещо мляво. Відтак, художник порадив наступникам бути більш активними і творчо розкутими. Поряд із тим, Борис Кузьма відзначив вдалі роботи окремих учасників експозиції.

Виставка триватиме до 25 листопада. До кінця ж року, поділились спілчани, заплановано презентувати ще дві колективні експозиції, серед яких і традиційна новорічно-різдвяна.

Управління культури Закарпатської ОДА