Лавини в Карпатах можуть сходити спонтанно

На високогір’ї східної частини Закарпатської області сьогодні, 14 січня, зберігається ІІІ (пiдвищена) ступiнь лавинної небезпеки (з V ступенів по міжнародній шкалі), повідомили у Закарпатському центрі з гідрометеорології.

За інформацією синоптиків, минулої доби на високогір’ї спостерігалася хмарна погода, в центральній частині пройшов сніг 1-6 мм, на сході сильний сніг – 15-45 мм. Відмічався туман з видимістю 50 м, та хуртовина. Вітер південно-західний 5-10 м/с. Температура повітря протягом доби 3-6°С морозу.

Протягом доби на високогір’ї області буде хмарна з проясненнями погода, часом сніг, туман, паморозь. Вітер південно-східний 7-12 м/с. Температура повітря вдень 3-6°С морозу, вночі 6-9°С морозу.

Висота снігового покриву в центральній частині області невелика – 15-35 см, на підвітряних схилах та в лавинозборах висота снігу більша. У східній частині області розподіл снігу по експозиціях та висотних зонах дуже нерівномірний, 70-170 см.

Шар свіжого снігу за 13-14 січня в східній частині області – 30-60 см, сніг свіжий, хуртовинний та нестабільний. Сходження лавин можливе при незначних додаткових навантаженнях на крутих схилах. Можливе також спонтанне сходження малих та окремих середніх лавин та карнізів.

Завтра, 15-го січня, удень по Закарпатській області очікується сильний сніг та мокрий сніг. Місцями налипання мокрого снігу. На дорогах більшій частини території протягом 14-15-го січня очікується ожеледиця.

Джерело: Закарпатський ЦГМ