Вступу України у Євросоюз може встати на заваді “Правий сектор”

Конфлікти із представниками “Правого сектору” на Закарпатті у країнах Європи набули чималого резонансу, заявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль в інтерв’ю виданню “Обозреватель”. Текст інтерв’ю опублікований на сайті Москаля.

– Румунська, угорська, словацька, чеська преса запитують: люди добрі, що у вас там відбувається?! – каже Москаль. Був один скандал з “Правим сектором”. Тепер – знову. Рада Європи чітко каже: якісь ви закони приймаєте, незрозумілі нікому. Чорним по білому ж написано: нерегулярні військові формування мають бути роззброєні і розпущені. То чому ви це не виконуєте? Адже це конституційна норма! Я не знаю, що казати європейцям у відповідь на питання: “Що “Правий сектор” робить на Закарпатті зі зброєю? Вони що – не орієнтуються, де Донбас, а де захід України?”. Їхнє керівництво не розуміє, що на кордоні з ЄС не можна цього робити? Якби це десь зробили в Сумській області, чи навіть в Києві – такого резонансу б не було. А тут – зразу.

Європейці цікавляться: а чому ми не виконуємо власну Конституцію. Це преса їхня питає. Так, уряди цих країн все розуміють. Але ж у кожного уряду є опозиція. Тому наші ці проблеми в Європі набули чималого резонансу. Але в “Правому секторі”, схоже, зовсім не розуміють, що тут цього робити не можна. Що ми отримуємо величезний шквал критики з боку європейських ЗМІ.
До нашої справи претензій нема. Наші прокурори доопрацюють певні технічні моменти – і у нас цю справу забирають. І це добре. Не вистачало ще тут, на кордоні з ЄС влаштувати судилище десь на півроку – і все. І ми можемо навіть не мріяти про якийсь вступ до Євросоюзу.

От сьогодні пишуть про якісь електронні декларування картин, годинників, шкарпеток, трусів… Це вимога ЄС показувати доходи і видатки чиновників. А основна перешкода буде ось в цьому. Згадаєте мої слова, коли нас не приймуть до ЄС. Бо там такого нема. Не бігають там озброєні люди в мирній області. Хай або йдуть служити в ЗСУ, де є хоч якийсь контроль, або в Нацгвардію, в МВС, в СБУ – куди хотять. Сьогодні є маса збройних формувань, які передбачені законодавством України. Але не може сьогодні аби хто начепити на себе зброю і виконувати якісь функції.

Як я маю це пояснювати сусідам? А вони запитують, що в нас таке твориться в Україні! Як пояснити європейцям те, чому я навіть для себе не можу знайти пояснення? Україна боїться “Правого сектора”? Держава їх боїться? То так і скажіть. Ми сідаємо в літак і летимо звідси. І лишиться один “Правий сектор”.

– Але ж рано чи пізно нам доведеться вирішувати проблему існування нелегальних збройних формувань в Україні. Як, на вашу думку, слід її вирішувати?

– Привести їхню діяльність у відповідність до Конституції України. Конституція України повинна мати найвищу силу. А сьогодні найвищу силу має “Правий сектор”, а не Конституція.
– А от вони не хочуть “приводитись у відповідність”…

– Не хочуть? Значить, держава має мати політичну волю – і заставити! Бо рано чи пізно це стане основним каменем спотикання. Саме це, а не електронне декларування трусів (вибачте на слові), картин, годинників і так далі. Подивіться, що пишуть польські, угорські, чеські, словацькі, румунські ЗМІ. Саме це вони нам закидають. Те, що держава стає трошки, вибачте, імпотентом!

moskal.in.ua