“Перлину Карпат” хочуть відродити

Декілька об’єктів, що потребують відновлення, відвідав у ході похздки на Мукачівщину голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Разом з головою РДА Сергієм Гайдаєм він побував на Бобовищанському винзаводі та в санаторії «Перлина Карпат», який нині не діє.

Колись відомий далеко за межами України, Бобовищанський винзавод з 2005 року не працює. Підприємство займає 1200 гектарів землі, з яких 150 – під виноградниками. Про минулу славу та виробничі потужності підприємства нагадують спеціальні машини та пристрої для переробки винограду, вкриті іржею комбайни для збору урожаю, застигла у нерухомості лінія розливу…

Аромат вина зберігається в унікальному винному погребі, збудованому колись закарпатськими майстрами у скелястій горі. Тут – ідеальні умови для зберігання та дозрівання вина: при вологості більше 90% зберігається постійна температура – 13-14 градусів за Цельсієм.

Гордістю винного підвалу є 82-тонна бочка, яку називають «ракета» – виготовлена з корпусу звичайної ракети, яку колись подарували підприємству керівники космічної галузі. Довгими рядами стоять пусті дубові бочки, які ще зберігають аромат закарпатських вин: «Троянда Карпат», «Каберне», «Ізабелла десертна».

Як зауважив Геннадій Москаль, виходом з ситуації є роздержавлення підприємства, що дасть можливість залучити для його відновлення інвестиційні джерела фінансування.
Ще одним об’єктом-пусткою, який зберігає відлуння колишньої слави, є санаторій «Перлина Карпат». Здравниця не працює з 2009 року – в результаті резонансного, але до кінця не з’ясованого інциденту з масовим отруєнням 65 дітей, які відпочивали у санаторії. Тодішній директор Степан Сікора був звільнений з посади. З того часу санаторій не функціонує, спірним залишається питання власності.

Геннадій Москаль констатує, що санаторій був одним з кращих у 2001-2002 роках, наразі ж майно розкрадене, комплекс будівель поступово руйнується, територія занепадає. Виходом з цієї ситуації є прийняття комплексу оздоровниці на баланс Закарпатської обласної ради.

Джерело: Мукачівська РДА