Боржавська вузькоколійка може отримати новий тепловоз

Про це повідомив Денис Ман, голова управління туризму Закарпатської ОДА. 

“Хто думав, що в ОДА забули про Боржавську вузькоколійку, неправда. Зараз оглянули потенційного брата “Анцi” – тепловоз в Миколаєві. Ряд офіційних зустрічей й деякі процедурні рішення й наша вузькоколійка матиме туристично привабливіший вигляд. Звісно, перед виходом на маршрут його треба відреставрувати. Як на мене, Боржавська iнiцiатива знайшла те, що треба”, – повідомив чиновник.

Нагадаємо, Боржавська вузькоколійна залізниця — в народі має назву «Анця Кушницька» — одна з діючих вузькоколійних залізниць в Україні, в межах Іршавського, Берегівського та Виноградівського районів Закарпатської області. Загальна довжина залізниці — 123 км, ширина колії — 750 мм.

Перша черга Боржавської вузькоколійки введена в експлуатацію 23 грудня 1908 року. Залізниця використовувалась передусім для перевезення деревини з гірських масивів Полонина Боржава та Великий Діл в Закарпатську низовину для подальшого транспортуванні та переробки.

Головна гілка пролягла вздовж річки Боржави, що й дало назву залізниці. У верхів’ях річки колія розгалужувалась на кілька гілок, які вели до віддалених гірських лісорозробок. Нині в експлуатації залишається гілка Виноградів — Хмільник — Іршавою, а також Берегово — Хмільник. Залізницю використовували і далі використовують не лише для перевезення вантажів (зокрема лісу), але й для пасажирських перевезень. Пасажирські потяги складаються з локомотива і декількох (1—4) вагончиків. У кожному селі, через яке проходить залізниця, споруджені невеликі станції. На сьогодні регулярні пасажирські перевезення здійснюються між містами Виноградово та Іршава.

Денис Ман, голова управління туризму Закарпатської ОДА