В Ужгороді пройшов міжнародний фестиваль «Малахіт Закарпаття»

Цьогоріч святкове дійство співпало з 25-тою річницею з часу створення Ужгородського родинного будинку «Нова сім’я».

Учасниками фесту стали діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а саме близько 130 дітей з усієї України, а також зі Словаччини, Румунії, Угорщини, Молдови.

Співорганізатором заходу виступила Мукачівська Православна єпархія.

Упродовж дня у рамках відбіркового туру фестивалю діти виступали на сцені облмуздрамтеатру перед журі, в складі якого зокрема були священнослужителі з Києва.

Після обіду, о 16:00 святковий захід продовжився заключним гала-концертом та урочистим нагородженням переможців. На початку до всіх присутніх із вітальним словом та благословенням звернувся Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський, який відзначив великий вклад у розвиток будинку сімейного типу його директорки Валентини Червоноокої.

«Валентина Семенівна для сотні дітей є мамою. Я неодноразово був свідком як діти називають її таким прекрасним теплим словом. У назві «Нової сім’ї» є слово «Нова», так ось «нова» означає, що наші діточки оновлюються не тільки кількісно, складом своїм, а, в першу чергу, духовно, во Христі і Церкві. Господь обдарував наших дітей великими дарами і кожен з них з великою вдячністю несе в подальше життя щось благе і світле», – підкреслив владика.

 

 

 

 

 

 

Далі перед присутніми глядачами одні за одними виступали з найкращими вокальними, танцювальними і поетичними номерами вихованці родинних будинків з усієї України та закордону. А журі нагороджувало переможців конкурсу дипломами учасників, нагородами, цінними призами й пам’ятними подарунками від спонсорів.

«Божою милістю захід відбувся. Звичайно, обирати найкращих було важко, тому що кожна дитина унікальна, але за молитвами владики, по Божому сценарію, все склалося в один пазл. Діти є дуже талановитими – всі маленькі трудівники Божі. Ми дуже раді, маємо приємні враження, тож усім величезний поклон за гарну організацію фестивалю», – зазначив голова журі, засновник Міжнародного благодійного фонду Архангела Михаїла, що в м. Києві, диякон В’ячеслав Павлев.

«Серце переповнене радості за дітей, які не полишені уваги суспільства і Церкви, основна місія якої турбуватися за ближнього. Ми вдячні за запрошення директорці будинку Валентині Червоноокій і всім учасникам фестивалю. Незалежно від того, хто яке місце посів, усі дітки виступили гідно і всі достойні заслуги, перш за все, перед Богом», – наголосив член журі, протоієрей Максим Журавель.

Привітали дітей і священнослужителі єпархії, зокрема секретар Єпархіального управління протоієрей Віктор Місо і духовний батько вихованців – протоієрей Димитрій Сидор, настоятель кафедрального собору Ужгорода. Не забув за дітей і давній друг, гість з Бергамо (Італія) – диякон Сергій, співзасновник благодійної організації Андрія Первозванного, який вже 2 роки допомагає дитячому будинку.

Окрім того, на фестиваль завітали представники обласної та міської ради, зокрема й міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

У свою чергу, директорка «Нової сім’ї» Валентина Червоноока висловила щиру вдячність всім, хто долучився до організації заходу, в тому числі керуючому Мукачівською православною єпархією та священнослужителям, після чого вручила відповідну грамоту.

Щирі слова подяки, привітання і усмішки були завершальними акордами приємного вечора. Попереду ж для «Нової сім’ї» відкривається нова, неодмінно благословенна віха.

Ольга Палош

http://mukacheve.church.ua