Олександр Кеменяш: підвищення ціни на газ – це злочин проти українців

Збільшення ціни на газ є нічим іншим, як свідченням впровадження урядом нової «величезної корупційної схеми».

Голова Закарпатської обласної організації партії «Батьківщина» Олександр Кеменяш вважає, що своїм рішенням встановити нову ціну на природній газ для населення з одночасним скасуванням соціальної норми, яка передбачає споживання 1200 кубометрів газу за пільговою ціною в 3600 грн., уряд Гройсмана фактично здійснив злочин проти громадян України.

Після запровадження нових тарифів 75% людей будуть змушені оформляти субсидії, на що з держбюджету буде витрачено понад 80 млрд. гривень. Це більше, ніж виділено на безпеку і захист країни від зовнішнього агресора.

Коментуючи підвищення ціни, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що за підсумками 2015 року «Укргазвидобування» видобуло 19 млрд. 920 млн. кубометрів, а населення спожило 17 млрд. 100 млн. Тобто потреби населення можуть бути повністю забезпечені власним українським газом, закупівельна ціна якого 1590 грн. за кубічний метр, тобто у 4,3 рази нижча, ніж щойно озвучені урядом 6879 грн.

При цьому собівартість газу вітчизняного видобутку складає 499 гривень. Усе інше у ціні – це «драконівська» рента на газ 70%, яка була встановлена урядом Яценюка і складає понад тисячу гривень.

Тому, на переконання «Батьківщини», збільшення ціни на газ на тлі такого балансу є нічим іншим, як свідченням впровадження урядом нової «величезної корупційної схеми».