У міській раді Ужгорода відбулися переговори

У міській раді Ужгорода відбулися переговори про Стратегію проектів Закарпаття та сусідньої області Угорщини.

Тривала тристороння зустріч відбулася сьогодні в міській раді Ужгорода – із напрацювання  Стратегії розвитку двох регіонів України та Угорщини – Закарпатської та Саболч-Сатмар-Березької областей у рамках новоствореного Європейського об’єднання територіального співробітництва Тиса (ЄОТС ТИСА).

Документ включатиме спільні транскордонні проекти, які реалізовуватимуться на Закарпатті та в Саболч-Сатмар-Березькій області Угорщини за технічної та фінансової допомоги Європейського Союзу. Уже в другому півріччі цього року Стратегію презентуватимуть у столиці ЄС – Брюсселі і від того, наскільки значимими та актуальними будуть напрацювання обох сторін, залежить фінансування.

На зустрічі були присутні Генеральний директор Центральноєвропейської служби з допомоги у транскордонних ініціативах (CESCI) Дюла Очкаї, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв та його перший заступник Іштван Цап, голова Спостережної комісії ЄОТС ТИСА Володимир Чубірко і заступник директора ЄОТС ТИСА, радник голови Закарпатської облради Юдіта Євчак.

Відзначалося, що Європейське об’єднання територіального співробітництва Тиса (ЄОТС ТИСА) – перше утворення між країною членом-ЄС та третьою країною, це прецедент, новий механізм співпраці України та ЄС. Започатковане у жовтні 2015 року рішенням Закарпатської облради, Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березькій області та місцевим самоврядуванням міста Кішварда, Об’єднання зареєстроване у міністерстві зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини та у Брюсселі.

Обговорили чимало аспектів багаторічної співпраці нашого краю та Угорщини, ще буде чимало зустрічей в інших адміністративних одиницях Закарпаття, адже представники Центральноєвропейської служби з допомоги у транскордонних ініціативах перебуватимуть у нашій області до 24 червня. Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв акцентував на кількох важливих проблемах, у вирішенні яких особливо зацікавлені і обласний центр Закарпаття, і сусідня Угорщина.

Зокрема, місто потребує радикального оновлення очисних споруд. Будувалися вони кілька десятиліть тому з розрахунку на 50-60 тисяч мешканців, а зараз населення Ужгорода удвічі більше, крім того, вже давно потребують модернізації, застосування сучасних технологій. Нині не зовсім належно очищені стоки прямують річкою Словаччини, а відтак і до Угорщини, адже місто неподалік кордону.

Інший напрямок – оновлення, реконструкція і збереження вулиць, площ, будівель, пам’яток Ужгорода, пов’язаних із багатою історією перебування Закарпаття в складі Угорської держави різних періодів. Зокрема, йшлося про підтримку комплексного облаштування проїжджої частини, зеленої зони і фасадів історичних будівель площі Шандора Петефі та в інших куточках міста.

Богдан Андріїв відзначив також важливість культурницьких, освітніх, спортивних проектів співпраці, допомогу угорської сторони в запровадженні вивчення в школах Ужгорода угорської як другої іноземної мови, що вітають батьки школярів, подякував за увагу до потреб і розвитку угорськомовної спільноти міста.

rada-uzhgorod.gov.ua