28 серпня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1739 – у ході російсько-турецької війни турецька армія зазнає поразки в битві під Ставучанами (наслідком битви стала капітуляція Хотина).

1883 – у Британській імперії заборонено рабство (система при якій одна людина є повною власністю іншого).

1910 – Чорногорія домоглася повної незалежності від Туреччини.

1936 – відкрилася знаменита італійська гоночна траса “Монца” – одна з найшвидших в “Формула-1”.

1938 – завершився великий шаховий турнір у британському Ноттінгемі: участь взяли всі найсильніші шахісти світу (Е. Ласкер, Капабланка Х.-Р., А. Альохін, М. Ейве), що найцікавіше перемогу розділили Капабланка і молодий шахіст Михайло Ботвинник.

1946 – США за підтримки Великобританії заблокували вступ в ООН Монголії та Албанії (таким чином на Заході боролися з поширенням “комуністичної загрози”).

1986 – “Королева рок-н-ролу”, відома співачка Тіна Тернер удостоїлася зірки на Алеї слави в Голлівуді.

1988 – страшна трагедія під час авіашоу на військовій базі ВВС США Рамштайн (розбилися три літаки італійської пілотажної групи, сімдесят чоловік, включаючи трьох пілотів, загинули, від 300 до 400 осіб отримали серйозні поранення).

1999 – в Куала-Лумпурі (Малайзія) відкрився незвичайний комплекс споруд – дві башти-близнюки по 452 метри кожна (на той час це було Самро найвища споруда в світі).

2003 – через аварію в системі трансформаторів, в Лондоні відбулося широкомасштабне відключення електроенергії.

28 серпня народились:

1749 – німецький поет, автор безсмертної трагедії “Фауст”, Йоганн Вольфганг Гете.

1801 – економіст і філософ, французький математик Антуан Огюст Курно (основоположник математичного напряму в політичній економії).

1802 – відомий шотландський поет Томас Ейрд.

1824 – історик мистецтва, упорядник довідників з російських портретів і гравюр, Дмитро Олександрович Ровинський.

1863 – французький фізик і інженер Андре Блондель (винайшов осцилограф).

1878 – американський лікар, викладач медичної школи Джордж Хойт Уіпл (отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини).

1925 – письменник, класик сучасної фантастики Аркадій Стругацький (писав у співавторстві зі своїм братом Борисом).

1948 – знаменита актриса, одна з найпопулярніших актрис радянського кінематографа Наталія Гундарєва (деякі її кінофільми “Осінній марафон”, “Самотнім надається гуртожиток” назавжди залишилися в серцях телеглядачів).

1960 – американський астронавт-дослідник Лерой Чиао (зробив 4 космічних польоти, брав участь у шести виходах у відкритий космос, загальний наліт склав більше 2600 годин).

1962 – відомий американський кінорежисер Девід Фінчер (багато в чому вважається послідовником Стенлі Кубрика, у своїх фільмах Фінчер показує крихкість сімейних відносин і розкриває недоліки споживацького суспільства, один з найзнаменитіших фільмів “Бійцівський клуб”).

http://www.parta.com.ua