В Ужгороді на берегах Ужа рясно цвіте дикий соняшник

На студентській набережній в Ужгороді за стадіоном авангард буйно цвіте яскраво–жовтий топінамбур, який ще має назву «дикий соняшник».

Гарні квіти у вересневі дні навіюють солодкі спогади про літо. Та й загалом, як уже повідомляв zakarpatpost.net, початок осені у нас видався настільки теплим і сонячним, що містяни усе ще купаються в річці.

 Слід зазначити, що з XVII століття в знахарі називали ще цю рослину земляною грушею і вирисовували для лікування різних недугів.

Цікаво, що топінамбур – не просто бур’ян, він справді наділений рядом унікальних цілющих якостей. Скажімо, корисний для травної системи і підшлункової залози. У людей, в чиєму раціоні постійно присутні страви із земляної груші, в кілька разів підвищується швидкість метаболізму, що сприяє схудненню.

Якщо врахувати, що ця рослина майже не вимагає догляду, а її врожайність в кілька разів є вищою, ніж у картоплі, то для міських мешканців, це просто знахідка. На смак коренеплід нагадує солодкувату картоплю чи качан капусти, тому він відмінно гармонує з іншими овочами в салатах, запіканках, супі. Також з дикого соняшника готують квас, компот, морс, чай, і навіть вино. Однак максимально всі свої корисні властивості топінамбур розкриває в сирому вигляді.

За своїм складом бульби топінамбура близькі до картоплі, хоча їх харчова цінність трохи нижче. Крім того, маска з бульб топінамбура – прекрасний засіб від зморшок. Шкіра після такої процедури стає гладкою, пружною, значно молодшою. До речі, лікувальними властивостями володіють всі частини рослини: бульби, стебла, листя, квітки. Топінамбур містить білки, вуглеводи, вітаміни С і В, органічні кислоти, мікроелементи (залізо, фосфор), а також інулін, який знижує цукор у крові.  Таким чином, він дуже ефективний при цукровому діабеті.

Топінамбур також використовують і як антиоксидант, адже він відмінно виводить з організму різні токсини, в тому числі солі важких металів і радіонукліди.

При постійному вживанні дикий соняшник підвищує гемоглобін у крові і знижує холестерин, допомагає при сечокам’яній хворобі, подагрі, циститі.

Оригінальний хімічний склад топінамбура дозволяє прирівняти його до золотого кореня. Причому топінамбур доступніший і в разі передозування практично безпечний.

zakarpatpost.net