Святковим дитячим марафоном відзначили День працівників лісової галузі на Закарпатті

Вчора, 17 вересня, у місті Хуст на Закарпатті пройшло грандіозне святкування Дня працівників лісового господарства, яке вперше закарпатські лісівники проводили у форматі дитячого марафону.

Увесь центр міста перетворили на пізнавально-розважальні локації для дітей та їхніх батьків з вікторинами, конкурсами, призами і подарунками, розвагами і смачними сюрпризами. Понад 20 лісгоспів та лісових підприємств у своїх тематичних наметах презентували дітям флору та фауну закарпатських лісів, дерев′яні вироби, фрукти та солодощі. Сотні дітей, які завітали на свято з усієї Закарпатської області, мали можливість власноруч змайструвати шпаківню чи годівничку, дерев′яну іграшку чи прикрасу, спробувати себе у якості різьбяра тощо.

Майстри закарпатських лісгоспів показали, як зі звичайної гілки народжується сопілка, ложка або різьблена чарівна паличка. Окрім того, діти випробували себе у вікторинах зі знання жителів місцевих лісів, карпатських рослин та склали і розфарбували карту природи Закарпаття. Також діти малювали і розфарбовувати тематичні малюнки, створювали килим із деревного насіння, фотографувалися у спеціально облаштованих фотозонах та з опудалами диких котів, кабанів, лисиць, зайців, білок, куниць та лісових птахів.

Однією із наймасовіших локацій виявився намет Великоберезнянського лісгоспу, де діти саджали дерева порід, що є традиційними для гірських карпатських лісів. Кожен, хто долучився до цієї корисної справи, отримав солодощі, а головне — сертифікований саджанець деревця у подарунок із відповідним офіційним документом від лісового господарства. Так, десятки молоденьких яворів, білих ялиць, смерек, дубів та буків повезли по своїх домівках юні закарпатці.

Не обійшлося і без офіційних привітань для лісівників. З головної сцени свята усіх співробітників лісо-мисливських господарств області привітали голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, голова ГО “Агенство сприяння сталому розвиту Карпатського регіону “Форза” Леся Лойко та представник Міжнародної програми лісів Слемп Шийла. Кращі працівники лісової галузі Закарпаття отримали відзнаки та нагороди до свята.

“Ми поставили собі за мету показати дітям та їхнім батькам, чим займаються лісівники краю, продемонструвати широкий спектр напрямків діяльності наших господарств. А враховуючи, що захід, який ми проводимо вперше у такому форматі, зібрав стільки гостей і прихильників, то спробуємо з часом реалізувати ідею щорічного фестивалю „ForestFest“. Такий тематичний захід для всієї родини досить актуальний для нашого регіону, тим більше, що 52% території Закарпатської області займають саме ліси”, — зазначив у коментарі УНН Валерій Мурга.

Свято ж працівників лісової галузі триватиме у місті Хуст до пізнього вечора. Програма урочистостей включає виступи творчих колективів Закарпатської області — вокалістів, музикантів, хореографічних колективів тощо.