Освітянські війни на Хустщині: собаки лають, а караван іде…

У освіті Хустщини неспокійно вже не перший рік. Баталії ведуться довкола постаті її очільника.

Все почалося ще задовго до його повторного призначення на посаду. Спочатку гаряче обговорювалося звільнення головного освітянина, потім призначення іншої людини, відтак – повернення керівника на науковий олімп.

Тож у ці ігри в районі наразі задіяні представники двох команд – колишньої очільниці відділу освіти Жанни Микитюк, яку, до речі, звільнили з посади незаконно… та нині чинного Павла Русина. Оскільки  у самої пані Жанни нині інша робота, вона є сільським головою Велятина, самій їй ця посада, звісно ж, не є потрібною. Що ж стосується пана Павла, то він продовжує керувати загоном освітян і сьогодні.

Проте представники  чи то прибічники двох таборів продовжують вести між собою приховані (та й відкриті ігри) і зумовлені вони як діями Павла Русина, так і позицією керівництва району.

Скажімо, неабиякого розглосу набуло питання призначення французького філолога на посаду вчителя «Захист Вітчизни» за рахунок зменшення педагогічного навантаження іншому педагогові. Не будемо вдаватися в деталі законності, хай цим займаються правоохоронні органи, однак ситуація повторилася і в Криві, правда, трохи в іншому ракурсі. Відтак на Хустщині серед освітян почався бунт. До акцій протесту долучилися Олександрівка, Сокирниця, Липча, Данилово тощо.

У той же час більшість вчителів свою позицію висловлюють здебільшого завуальовано, бояться звільнень. Однак є між ними і сміливці, котрі відкрито говорять про наболіле. Щоправда, діти від таких війн розумнішими не стають… А знервованість їхніх наставників у певній мірі не може не позначитись на навчальному процесі.

Позиції директорів – зрозумілі. За свої крісла вони готові на все… якщо не всі, то деякі з них. До речі, в сучасних школах все ще діють закони «радянщини», де  тиснути на простого педагога, а  то й на учня – цілковито нормально. Крім того, факти правопорушень чи шкільних «розборок» приховуються, адміністрації навчальних закладів (не будемо називати яких саме) не надто охоче співпрацюють зі ЗМІ, якщо мова йде, звісно, про щось не надто для них приємне. Інша справа – перемоги вихованців на якохось конкурсах… Про це вони готові кричати на весь Хустський район. Якщо ж директори більш лояльні до колективу і не надто слухняно виконують вказівки  керівництва, їх змінюють на інших… Але ж доки діятиме система маріонецтва у сфері, де працюють виключно люди розумні, homo sapiens із вищою освітою? Чи вчителів уже в нас зовсім вважають за ніщо?

Знайома вчителька, невдоволена діями завгоспа школи, який два місяці не міг замінити на дверях класу замок навіть боялася про це заявити директору. Врешті-решт усе закінчилося тим, що полагодили двері батьки. Та хіба це нормально? Адже за ремонти від них і так щороку «викачуються» чималі кошти… а хтось просто не виконує професійні обов’язки…

 Та повернемось до справ у самому відділі освіти.

Як заявив у соцмережі громадський активіст Роман Келемен, події навколо відділу освіти та молоді Хустської РДА призвели до порушення кримінального провадження. Зокрема, до прокуратури звернулася група народних обранців.

«Хустською місцевою прокуратурою за заявою депутатів Хустської районної ради щодо розкрадання коштів, виділених на ремонт шкільних котелень порушено кримінальне провадження за ст. 191 ч.5 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», що карається  позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна», – наголосив у дописі пан Роман.

Слід зазначити що оглянути котельні Поточанського НВК, Липецькополянської ЗОШ та Заломської ЗОШ виїхала оперативно-слідча група Хустської поліції.

У поясненнях директори запевнили, що ніяких робіт станом на 4.10.2016 року не здійснювалось, за винятком Поточанського НВК, де старі котли було демонтовано. У той же час у відділі запевнили, що всі учбові установи до опалювального сезону готові. Правда, чи тепло буде дітям у класах ніхто не сказав…

До слова, економити останнім часом на опаленні вважається доброю справою. Звісно, газ дорогий, та й є не у всіх сільських школах… Однак чому мають мерзнути учні – невідомо… Отже, що насправді відбувається зі шкільними котельнями, сподіваємось, правоохоронці таки з’ясують. Адже офіційно опалювальний сезон ще не розпочався і трохи часу, аби підготувати навчальні заклади до холодної пори року ще залишилося.

Отже, питання опалення стало наступним «яблуком роздору», яке з неабиякою  силою розгорілося  під час минулої сесії райради, на якій перед слугами народу про роботу повинен був звітувати Павло Русин. Однак на засідання, як стало відомо zakarpatpost.net, він не з’явився, оскільки перебуває у відпустці. І тут уже в дію вступив дешевий піар.

Окремі депутати вирішили зробити собі безкоштовну рекламу в очах виборців, мовляв, які вони білі й пухнасті, шукають злочини у сфері освіти, не бояться критикувати її начальника, навіть відмовилися виділити кошти з районного бюджету на шкільні автобуси… Звісно, передусім багато хто з народних обранців, скориставшись ситуацією, вирішив заробити собі додаткові бали перед електоратом… А от звіт Павла Русина під час сесії вирішили перенести на наступне засідання, але крім того сформували  тимчасову контрольну комісію, яка має з’ясувати, чи були порушення в роботі районного відділу освіти.

Між іншим, про автобуси. Наразі їх уже отримали школи Ужгородського, Берегівського, Міжгірського та Рахівського районів, а нещодавно – Іршавського, Мукачівського, Виноградівського та Свалявського. Тільки Хустщина добровільно відмовилася від транспортних засобів…

Отже, скоріш за все, війна ця триватиме й надалі… І справа, в певній мірі, навіть не в особистостях… Адже свого часу ті ж, хто зараз найбільше критикує Павла Русина, робили це ж у відношенні до Жанни Микитюк і шукали в її роботі сліди злочинів.

Наразі багато хто бажає обійняти посаду начальника відділу освіти і молоді Хустської РДА… хоча вакантною вона не є. Прізвища цих людей  добре відомі директорам та навіть деяким вчителям… ну і, звісно ж, депутатам. До речі, окремі з них пропонують призначати на конкурсній основі навіть вчителів…  Напевно, самі ж і хочуть проводити конкурсні іспити… або принаймні зривати фінансовий куш за посади. Утім, як правило, далі розмов справи все одно не йдуть… або, як кажуть, собаки лають, а караван іде…

zakarpatpost.net