В Ужгороді дозрів екзотичний чай. Диво посеред вулиці

Незвична плантація насаджень перед хімічним факультетом та у ботанічному саду УжНУ щоосені  гостей міста над Ужем тропічними плодами. Самі ужгородці до дерев-екзотів звикли давно, адже перші з них з’явилися ще за чеського уряду,  а радянська влада доповнила «лісовий фонд» свого часу новими рослинами.

Цими днями плоди цитрусових – понцирусу тріфоліата (Poncirus trifoliata) вдалося скуштувати і журналісту  zakarpatpost.net . Що цікаво,  вони без кісточок і кисливуваті на смак, вважаються неїстівними, тому краще не експериментувати з ними. Листочки ж, якщо їх потерти в долонях, мають запах лимону.

Слід зазначити, що хоча дерева вважаються декоративними, дехто їх розводить у домашніх умовах. Зокрема, ужгородка Тетяна Дан привезла собі саджанець із Болгарії і додає плоди до чаю, листочки ж засушує на зиму і так само використовує під час приготування ароматного напою.

 Довідково:

Понцірус  – чагарник або невелике деревце з шатровидною кроною. Молоді однорічні пагони голі, зелені, з пазушними колючками довжиною 1-3 см, на більш старих гілках кора зеленувато-сіра.

Листя має довжину близько 5 см. Плід – кулястий Геспериди діаметром 4-6 см золотисто жовтого кольору, з м’якою кіркою, густо покритої оксамитовим пушком. Кірка важко відділяється від м’якоті. М’якоть гірко-кисла, неїстівна.

zakarpatpost.net