Хто в Ужгороді труїть дітей?

В Ужгороді тривають масові перевірки на наявність заборонених для продажу в школах продуктів

Враховуючи звернення батьків дітей, які навчаються в ужгородських школах, відповідно до розпорядження міського голови Богдана Андріїва, робоча комісія розпочала перевірку навчальних закладів на дотримання вимог організації харчування і торгівлі у буфетах.

Зокрема, з початку тижня члени комісії відвідали школи № 12, 15, 8, та обидва корпуси школи №6. Проте, як повідомили газеті «НЕДІЛЯ» на умовах анонімності декілька працівників шкіл,  директори усіх закладів були попереджені про початок роботи комісії. Також їх заздалегідь ознайомили з переліком питань. Напевно, такими були умови допуску до перевірки, але тоді ефективність такої перевірки викликає сумніви.

У підсумку комісія великих порушень не знайшла, як окрім куточка споживача, який навряд чи читають діти. Ось текст із прес-релізу міськради: «Асортимент буфетної продукції суворо регламентований, затверджений постановою Головного державного санітарного лікаря України. У ході перевірки було виявлено, що у більшості навчальних закладів є порушення дотримання вимог санітарного законодавства. Також зіткнулись із проблемою неналежної організації куточку споживача, де не було чітко зазначено вид товару, ціни та іншу актуальну для споживача інформацію».

За словами заступника міського голови Олександра Габора, керівники навчальних закладів нестимуть персональну відповідальність за дотримання санітарних норм у закладі і щомісяця звітуватимуть про це до управління освіти міської ради. «Ми комісійно перевіримо всі заклади, де підприємці здійснюють торгівлю продуктами харчування. Хочу наголосити, що така перевірка не є одноразовою, робоча комісія періодично перевірятиме школи. Адже не виключено, що через місяць чи два заборонений товар знову красуватиметься на прилавках шкільних буфетів. За результатами роботи комісії будуть надані висновки, підприємці будуть зобов’язані усунути виявлені недоліки, інакше буде рекомендовано розірвати з ними договір оренди», – наголосив чиновник.

Батьки школярів поділилися з журналістами своїми враженнями. Друкуємо їхні коментарі та побажання.

Тетяна: «Я вважаю, що наслідки цих перевірок будуть, і я просто впевнена, що такі перевірки шкільних харчоблоків треба проводити регулярно, бо це тримає колективи їдалень в тонусі. Хоча директори шкіл і стверджують, що вони надають можливість батькам перевіряти роботу шкільної їдальні, та не все так просто – батькам не дуже легко  отримати таку інформацію».

Ганна: «Було б дуже добре, щоб ця комісія працювала цілий навчальний рік з правом проведення необмеженої кількості несподіваних повторних перевірок».

Світлана: «Молодці, підготувалися для комісії. Цікаво було б провести ревізію неочікувано через пару місяців. А за результатами перевірки вжити радикальних жорстких заходів. Якщо буде потрібно – аж до звільнення. Ось це був би дійсно сумлінний підхід перевіряючих до виконання своїх прямих обов’язків».

Олена: «Дирекція і батьківські комітети мають щотижня проводити моніторинг асортименту шкільних їдалень. Адже у складі того, що там продається нашим дітям, це емульгатори, барвники, штучні ароматизатори. На жаль, продукти з різноманітними хімічними добавками сьогодні продають на кожному кроці. Але це неприпустимо у раціоні дітей, особливо у школі. Як мама двох дітей, знаю з власного досвіду, що батьки, які постійно працюють, не встигають повністю контролювати харчування та спосіб життя своїх дітей, отож, про це має потурбуватися влада».

Ну а лікарі вже вкотре через наше видання нагадують батькам, що в школах діє сувора заборона на продаж так званих некорисних для дітей продуктів, чіпсів та газованих напоїв, і закликають батьків частіше цікавитись і активніше стежити за тим, що купують у буфетах їхні діти.

Газета «Наш Ужгород», zakarpatpost.net