Яка зима чекає на закарпатців із новими тарифами?

Зима з кожним  днем наближається… а суми на квитанціях за комунальні послуги стають все більшими і більшими. Опалення зараз увімкнула більшість краян. Але що ж чекає на нас у грудні?

Тарифи переглянуть лише у квітні… та у який бік – невідомо

Від високих комунальних платежів населення не рятують навіть субсидії. Все більше мешканців краю боргують за тепло та електроенергію. І підтвердженням цьому є суха статистика, за якою криються реальні людські долі.

Зокрема, згідно з ГУ статистики  Закарпатській області, заборгованість населення на кінець серпня за газопостачання становила 242,0 млн. грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 49,0 млн. грн,  за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 39,5 млн. грн,  за централізоване опалення та гаряче водопостачання – 20,2 млн. грн,  за вивезення побутових відходів – 13,2 млн. грн. І це було ще до початку осені. Зараз суми збільшилися щонайменше у три рази.

До речі,  уряд обіцяє тим споживачам, які не встигли оформити субсидію на комуналку компенсувати витрати за жовтень… Звучить благородно, але за великим рахунком це є краплею в морі, адже  в цьому році вартість палива та світла зросла до фантастичних розмірів, пониження ж цін у найближчій перспективі не очікується. А енергетичні та газові магнати тим часом дають вказівки своїм вірним «слугам» на місцях відключати абонентів-боржників… що вони, до слова,  і роблять.

Тож із якими цінами за комунальні послуги перезимуємо? Що буде, якщо гривня ще більше знеціниться? І чи є реальним зниження вартості платежів?

«Багато чого залежить від курсу гривні та долара, тому що основна причина росту ціни на газ – це не сама ціна на газ. Тому що раніше газ коштував 400 доларів, а зараз коштує 180, але зараз зовсім інакший курс гривні. А тарифи всі в гривні, тому вони так кардинально змінилися,
– пояснив у інтерв’ю 24 каналу економіст, колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

Між іншим, переглянути тарифи наші державоворці таки обіцяють… щоправда, аж у квітні… Звісно, взимку за газ потрібно платити найбільше,тож урядовцям знижувати вартість блакитного палива не вигідно, куди зручніше спорожнювати кишені народу. Та й якщо у нас уже  щось подорожчало, то навряд чи колись ціна зміниться у позитивний для населення бік.

Готуйте сани… та дрова

Якщо у мешканців міст переважно альтернативи немає – доводиться платити за комунальне добро за лічильником (або без нього), то у сільській місцевості є ще шанс перейти на альтернативне опалення. Це ж стосується тих краян, які в міських умовах проживають у приватному секторі.

-Ще влітку за машину дров заплатила 4500 гривень. Ще 500 віддала сусідові за те, що їх поколов та склав. Цього на зиму мало. Використовуватимемо їх лише, аби інколи підтоплювати, аби чергувати з газовим опаленням. Рятує те, що маємо два котли – твердопаливний та газовий, інакше б не знаю, що робили взимку. Аби обігріти середній будинок треба щонайменше ще стільки ж дров… і то не гарантія, що до кінця опалювального сезону їх вистачило б. Зі світлом скрутніше. Раніше підігрівали кімнати за допомогою еклектичного каміну. Зараз вимкнула один з холодильників, та й телевізорів  хоч у хаті три, але дивимося один, усією родиною. Заощаджуємо як тільки  можемо, – каже хустянка Валентина Король.

У сільських населених пунктах краяни інколи заготовляють собі дрова самі, і не завжди за рахунок несанкціонованих вирубок. Інколи вирізають старі сухі дерева, або збирають гілки. Та й купити дрова в селі трохи дешевше. Однак така економія також не рятує від холоду.

-Дім великий, а зимуємо в літній кухні, – ділиться думками Василь Орос із Ізи. – Маю знайомих у Кошелеві, які взагалі бідують… Гріються лушпинням горіхів, тирсою, різними відходами, які знаходять посеред лісу. Вогонь розкладують у грубці. Таким чином обігрівають по кілька кімнат. До речі, ми також зробили спеціальні каміни, які можуть гріти одночасно кілька приміщень. За нинішньої енергетичної цінової політики люди змушені викручуватися, як уміють.

Між іншим, за прогнозами синоптиків цьогорічна зима буде сніжною, довгою і холодною… тож що чекає на закарпатців – не відомо… а уряд тим часом показово звітне, що країна до холодів готова…

Отже… готуємося до екстремальних умов…

zakarpatpost.net