Закарпатці дізналися про те, чому важливо рахувати витрати бізнесу

16 грудня, під час спілкування з представниками ЗМІ у м.Ужгород, голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна розповіла про новітні інструменти державного управління та застосування нової методики обраховування витрат малого бізнесу на виконання державного регулювання – М-тест.

«Державний апарат продовжує оновлюватись і новим фахівцям потрібно здобувати сучасні знання. Щоб впроваджувати регуляторну реформу, формувати нову форму мислення державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування повинні володіти прогресивними європейськими інструментами державного управління», – зазначила Ксенія Ляпіна.

За своєю суттю М-тест є розрахунком витрат, які понесе середньостатистичний суб’єкт малого бізнесу внаслідок введення того чи іншого державного регулювання. Сама методика проведення М-тесту є чітко структурованою і дозволяє максимально легко оцінити витрати прямих і адміністративних витрат, які понесе малий бізнес при виконанні відповідного регулювання.

Одним із пріоритетів Порядку денного асоціації між Україною та ЄС визначено імплементацію політики щодо малих та середніх підприємств у національне законодавство України. Імплементація  політики щодо малих та середніх підприємств,  яка ґрунтується на десяти принципах Акта про малий бізнес для Європи (SBA),  передбачає впровадження М-тесту.

У Європейському Союзі обраховуються показники адміністративних витрат малого і середнього бізнесу на виконання регуляторного законодавства. З метою забезпечення ефективності державної політики у сфері МСП в рамках відповідних державних програм ЄС закладаються планові показники скорочення таких витрат на конкретне кількісне значення (у відсотках).

В Україні були практично відсутні подібні механізми реалізації та індикативної оцінки ефективності державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва, покращення регуляторного середовища для підприємницької діяльності.

Впровадження  нового для України регуляторного інструменту М-тесту сприятиме організації та консолідації громадянського суспільства, впровадженню демократичних шляхів впливу громадськості на прийняття регуляторних рішень, а також призведе до зростання фінансових можливостей малого та мікробізнесу через зменшення витрат на зайве регулювання,  повідомила  zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської ОДА.

ДРС та Програма USAID ЛЕВ проводять по Україні навчальні семінари для працівників органів державної влади та місцевого самоврядування з метою поширення знань та навичок щодо використання нової європейської методики АРВ, частиною якої є М-тест.

Нагадаємо, Постанова КМУ від 16.12.2015 р. № 1151 набрала чинності у березні 2016 року та є обов’язковою до виконання державними органами всіх рівнів. У документі йдеться про необхідність обраховувати витрати малого бізнесу на виконання державного регулювання.

zakarpatpost.net