Сьогодні – Святий вечір. Що можна і чого не можна робити закарпатцям

Перше, що неодмінно повинен зробити кожен віруючий, це піти в храм, причаститися і побути на службі. Різдво – свято унікальне, передує йому Святвечір, його ще називають Святий  вечір, і воно таїть в собі щось таємниче і чарівне.

Отже за можливістю 6 січня добре сповідатися, а якщо ви зовсім не постили, то хоча б в переддень Різдва потримайте себе в строгості, не споживайте тваринну їжу, а краще взагалі влаштуйте розвантажувальний день.

У святкові дні важливо приділити особливу увагу своїм думкам, не лаятися, не сперечатися, чи не лихословити.

6 січня церковнослужителі радять постити, оскільки за канонами до трапези можна приступити тільки зі сходом першої зірки.

Але їжу можна почати приймати через якийсь час після закінчення Літургії, в 13-15 годин дня,  при чому наїдки мають бути пісними, ніякого м’яса та інших страв, заборонених під час посту.

Ні в якому разі в Святвечір не можна матюкатися, лихословити, вимовляти лайливі вирази, оскільки душа людини готується до Різдва.

Не бажано в цей день виконувати хатню роботу, а якщо є можливість, то їжу треба приготувати заздалегідь – наприклад, 5 січня, щоб наступного дня захистити себе від земної суєти.

Ні в якому разі не можна приймати алкоголь та слабоалкогольні напої.

За традицією, на Святвечір повинні бути приготовлені 12 страв. Кутя – королева святкового столу, але цьому в Закарпатті її почали готувати лише недавно.
Прийнято в Святвечір приходити в гості до рідних, і обов’язково принести їм для частування кутю.

І як же без колядування – теж головного символу майбутнього свята. Колядувати починають із вечора 6 січня, в ролі колядників можуть бути і старі, і малі, і хлопці, і дівчата.

Крім релігійних пісень колядники мають повіншувати господарю, побажати йому і його родині  миру, добра та процвітання.

І, звичайно ж, гадання і всякі обряди, але знову таки, церква вважає подібне – світським пустощами і радить не привертати зайвий раз до себе нечисті сили.

Додамо, що на Різдво в області прогнозується значне похолодання.

 

zakarpatpost.net