Канадські та німецькі полісмени поділилися секретами роботи з ужгородськими патрульними

Журналісти газети «Наш Ужгород» побували на тренінгу та поцікавилися, як проходило навчання тих, чия робота захищати нас із вами.

У 2-денному тренінгу із взаємодії суспільства та поліції взяли участь 15 осіб, із яких 8 – патрульні. Тренінг провели для керівників та командирів рот, тут був начальник Управління, були його заступники, начальники відділень оперативної діяльності, керівники дільничих інспекторів. Це ті підрозділи, які найчастіше взаємодіють з громадянами, вони напряму контактують з різними категоріями людей. Найбільший інтерес у тому, щоб вони вміли налагоджувати взаємодію з суспільством, вести ефективну комунікацію, щоб спільно долати ті проблеми, які постають перед поліцією та соціумом шляхом дотримання законних інтересів.

Учасник тренінгу, Сайфутдинов-Марко Віталій, командир роти №2 Управління патрульної поліції в містах Ужгород та Мукачево радо розповів нам нюанси навчання.

Що це була за подія?

Протягом двох днів відбувався семінар, на якому ми переймали досвід від колег з Канади та Німеччини на тему взаємодії поліції із суспільством. Вони ділилися з нами своїм досвідом, обговорювали проблемні моменти, шукали шляхи для подолання тих проблем, які виникають.

Вони вперше до нас приїхали?

На території України вони проводять подібні тренінги для різних Управлінь патрульної поліції. Мета – провести такі роботи в усіх областях України. Закарпаття потрапило в перший десяток: у нас багатонаціональний регіон і тому є деякі питання, які потребують особливої уваги з боку поліції стосовно взаємодії з суспільством.

Якою мовою проводився тренінг?

Тренінг був англійською мовою. З нами працювали перекладачі. Здебільшого, усі англійську мову розуміють, але відсутній практичний досвід спілкування. Тому інколи важко формулювати речення. Хоча, у принципі, певні моменти були зрозумілі і без перекладачів. Ми розглядали різні ситуації на прикладах, різні відео і матеріали. Обговорювали, як ті чи інші ситуації можна вирішити найбільш ефективно. Наводилися приклади, малювалися різні схеми.

Які ще тенінги проводяться?

Оскільки в нашій країні взаємодія поліції з суспільством у зародковому стані, ми починаємо розвиватися на зразок інших країн: Канади чи європейських країн, де рівень довіри і взаємодії суспільства з поліцією набагато вищий. Це лише початок, це буде хорошим фундаментом для того, щоб побудувати взаємодію суспільства і поліції на більш високому рівні. Можливо, у майбутньому будуть проводити додаткові тренінги. Оскільки ми хочемо вступити до ЄС, треба подолати ряд проблем.

Розкажи, хто проводив тренінг?

До нас приїхали з Канади та Німеччини. Дейл – діючий офіцер поліції. Він є командиром роти патрульної поліції в Торонто. Це був перший тренінг, до цього, за час існування патрульної поліції, подібних тренінгів не проводили. Планують провести тренінг в Душанбе стосовно роботи в прикордонних регіонах. Для Закарпаття це є надзвичайно актуально. Крім того, ми проходили тренінги і навчання, підвищення кваліфікації в Києві та Івано-Франківську в Академії Внутрішніх Справ.

Чи сподобався тобі тренінг? Які враження?

Тренінг дуже сподобався, він був дуже систематизований, дуже цікавий. Я для себе виокремив деякі моменти, які планую втілювати у подальшій роботі.

Журналістам газети «Наш Ужгород» вдалося поспілкуватися з діючим офіцером поліції Торонто Дейлом, який приїхав до Ужгорода та протягом двох днів ділився досвідом з нашими поліціянтами. Він розповів: «Я працюю в поліції Канади вже 22 роки. Я приїхав поділитися досвідом. Хочу, щоб в Ужгороді була нова демократична незалежна поліція. Це другий тренінг, проведений в українському місті. Мені легко працювати з ужгородськими поліціянтами. Вони добре сприймають усю інформацію. Я задоволений тренінгом».

Як повідомив прес-секретар патрульної поліції Ужгорода та Мукачева Ернест Завадський, домовленості про такого типу тренінги проводяться через Департамент на офіційному рівні. Оплатила тренінг для наших поліціянтів канадська на німецька сторони за підтримки Канадської поліцейської Місії в Україні та Консультативної Місії Європейського Союзу. Такі самі навчання пройшли правоохоронці інших міст України.

Розмовляла Альона КОЛОДІЙ, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net