Родина зі Сваляви звинувачує медиків у смерті матері та дитини. ВІДЕО

Іван Порада змушений виховувати сина сам. Він вважає, що його дружина з немовлятком загинула через Свалявських ескулапів.

У курортному містечку замість облюбованої колись річки чоловік щотижня крокує на цвинтар.

На гарячу лінію телеканалу «ЗІК» поскаржились жінки. Їх непокоїли умови перебування у пологовому.

Однак, як з’ясували журналісти,  в загальному палати мали досить пристойний вигляд.

Єдине, що насторожило – це тріснутий у одній із палат умивальник, відсутність мила і тумбочка з павутиною, брудом та іржею.

Екскурсію пологовим знімальній групі провела старша медсестра, яка працює в установі понад сорок років.

Отже, ліжко для пологів виявилося старим, а немовлята з’являлися на світ без тепла.

Температура у кімнаті, де виходжують новонароджених, не перевищувала 16 градусів, хоча за стандартом повинна була бути 22.

Саме у цій лікарні маленький Іванко назавжди закрив повіки.

У вічність під час кесарського розтину відійшла і його мати Мар’яна.

– Вона дуже буйовою була, – каже чоловік покійної.

Через таку вдачу рідні і не боялися залишити вдома саму вагітну жінку, адже самі змушені були поїхати на заробітки за кордон, а коли повернулися – вона була вже на восьмому місяці.

А самопочуття Мар’яни Мурашко зненацька погіршилось.

Її негайно відвезли до лікарні. Та пан Іван досі дивується, чому їй одразу не зробили навіть УЗД-обстеження та не взяли кров для аналізу. Лише коли вона вже не могла триматись на ногах, її оглянули.

– Казали, що камінь іде з нирок, – розповідає чоловік нещасної породіллі. – Після першої крапельниці біль трохи припинився.

Утім за декілька годин жінці стало ще гірше. Аналізи показали, що гемоглобін був на позначці 30. Тиск опустився до критичної позначки.

– Нічого не допомагало. Я просив, аби її прооперували, щоб витягли дитину, – ділиться думками пан Іван. – Малий був живим до останнього.

Мар’яну прокесарили аж увечері. Але було вже запізно.

– З реанімації мене вигнали. Потім покликали і тихо сказали, що вона померла, – зі сльозами на очах заявляє Іван Порада. – Один медик лише спитав, чому я не сказав, що в неї хвора селезінка. Вона лопнула. Але дружина ніде не падала і була здоровою.

Та найцікавіше почалося після смерті жінки та дитини. Причина, яку зазначив патологоанатом не співпадала з вердиктом лікарів.

Те, що під час вагітності Мар’яна поводилася вкрай обережно підтверджує і її мама.

Поховали її на сільському кладовищі разом з немовлям на руках. У неї залишився десятирічний син, який досі не може оговтатись від шоку.

Слідство, яке покликане пролити світло на інцидент, триває більше року. Попери це родина навіть не знає прізвищ лікарів, які фігурують у справі.

Завідувач відділенням зустрів журналістів не вельми привітно – поводився агресивно і виривав із рук мікрофон, коментувати ситуацію відмовлявся. Проте далі усе ж Іван Вурста розповів:

– Ви не заслужили того, щоб я падав перед вами, – наголосив чоловік. – Вони були на заробітках у Москві і там їй поставили діагноз: лівобічна ниркова коліка.

Свалявські лікарі підтвердили діагноз своїх іноземних колег. Тільки Мар’яна померла не від нього… Завідувач підтвердив – розрив селезінки у жінки справді був. На жаль, медики помітили його запізно.

– Щоб бригада гінекологів підготувалася, треба три-чотири хвилини. Вагітна матка не дає доступу до селезінки. Дитина була вже мертвою, – запевнив завідувач відділенням.

Немовля ж загинуло через внутрішню кровотечу мами. Й Іван Вурста визнає, що її лікарі повинні були побачити, однак ні своєї вини (адже й сам був присутнім при операції), ні вини своїх колег не визнає. Навіть їхні прізвища називати відмовився.

Сподіваємось, що на оперативне розслідування цієї справи правоохоронними органами, проллє світло на трагедію.

zakarpatpost.net