Закарпатців влітку годуватимуть новими сортами ягід

Краяни переглянули свої ягідні переваги, що вже змусило виробників змінити структуру виробництва.

Зокрема, полуниці стали вирощувати менше, а малини, навпаки, більше, пише UBR.

Так, сільгосппідприємства за останні чотири роки скоротили частку полуниці в загальному виробництві ягід з 72,3% до 53,3%. Частка малини за цей період зросла з 6,2% до 18,7%. А ось зі смородиною все по-старому – 15,5% в загальному виробництві.

“Тенденції пов’язані зі збільшенням сезону продажу малини. Українці хочуть купувати якісний продукт гарного товарного вигляду”, – говорить керівник проекту “УкрАгроКонсалт” Ольга Мозгова.

Але головна проблема для виробників фруктів і ягід – низький платоспроможний попит на внутрішньому ринку і конкуренція з товаром, вирощеним на присадибних ділянках, собівартість якого ніхто не рахує.

Полуниці об’їлись

Виробництво ягід в Україні становить 125 – 130 тис. тонн в рік. За останні п’ять років обсяги збільшилися на 5 – 9%, а частка сільгосппідприємств досягла 10% (решта 90% – господарства населення).
 
Ємність внутрішнього ринку ягід фахівці оцінюють приблизно в 120 тис. тонн. При цьому потенційно він може вирости в чотири рази. Адже зараз середньостатистичний українець, за словами Мозгової, з’їдає всього 3,2 – 3,7 кг ягід на рік, що набагато менше, ніж в Європі (12 – 16 кг/осіб на рік).
 
Але їсти більше українці не можуть – немає чим платити. Тому, як зазначає заступник директора Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко, виробництво найбільш ходової в Україні ягоди – полуниці – досягло свого піку (майже 62 тис. т).
 
“Внутрішньо виробництво полуниці сповільнилося. Немає привабливої ціни, і виробники змушені шукати нові ринки збуту”, – зауважив Ярещенко.

Крім того, ремонтантні сорти полуниці (здатні неодноразово цвісти і плодоносити протягом одного вегетаційного періоду) не так популярні, а тому її площі не ростуть. А споживчий попит зміщується в бік малини, яка довше представлена на ринку в свіжому вигляді.

“Свіжа ягода в Україні реалізується ще й тому, що не вистачає потужностей по її зберіганню. Тому селекціонери збільшили сезон продажів, задіявши нові сорти, які дозволяють збирати кілька врожаїв за сезон”, – пояснила Мозгова.

Основні продажі йдуть через ринки. Приблизно чверть ягід продається через організовані ринки, ще 24% – через оптові, 20% – через стихійні. Прямо з поля “йде” близько 10% товару і 14% віддається на переробку. На мережевий роздріб припадає не більше 7% реалізації.

Продажі свіжої ягоди через роздрібні мережі незначні, тому що не скрізь є умови для зберігання. Через мережі продають в основному полуницю (79%).

Ягоди роблять модними

Не маючи коштів на будівництво переробних комплексів або сучасних складів, виробники шукають вихід у розвитку нішевих високоприбуткових культур. “Наприклад, лохина продемонструвала феноменальне зростання”, – зазначив Олександр Ярещенко.

Лохина і раніше популярна і поступово її плантації переміщаються з північних і центральних районів країни в бік південних областей.
 
“Але ця ягода складна у вирощуванні, а тому високі ризики втратити інвестиції при порушенні технологій. Проблему поглиблює дефіцит профільних фахівців-агрономів і той факт, що в даний бізнес прийшли інвестори з галузей, не пов’язаних з аграрним виробництвом. Тому є деяке згасання інтересу”, – пояснила Мозгова.
Експерти вважають, що вирощування унікальних продуктів, орієнтація на дітей (як в продажах молочних або кондитерських виробів) може збільшити продажі. Наприклад, за рахунок “сюрпризів” в упаковках – тих же іграшок.
 
Також в Україні все активніше проявляються і сучасні світові тренди. По-перше, це правильне харчування. Споживач хоче отримувати прості свіжі і екологічні чисті продукти (як в натуральному вигляді, так і в якості добавки). Ця тенденція спостерігається у всій харчовій промисловості (молочка, кондитерка та ін.).
 
По-друге, в моді так званий “супер перекус”. Споживачі очікують особливої поживної цінності від закусок. Це можуть бути ягідні фреші, асорті, добавка ягід в готові продукти. Популярна і комбінації смаків, наприклад, плодово-ягідно-овочевий соус.

Та ж лохина може служити прикладом так званого “супер фрукту”, який шукають споживачі. Такий товар багатий антиоксидантами, уповільнює старіння, а також має цілющі властивості, та й просто смачний. Другою за популярністю можна назвати ягоду Годжі.

Сусіди на десерт

Наші аграрії розраховують і на експорт ягід. Але з цим поки не все гладко. “Українські фермери звикли, що головне – виростити продукт. А кому його продати думають вже після. За кордоном все навпаки: продукцію вирощують під конкретного замовника”, – розповів глава асоціації “Укрсадпром” Дмитро Крошка.

За його словами, в Україні вирощували сорти фруктів, розраховані на смаки жителів країн СНД, а в Європі чи Азії популярні зовсім інші продукти.

Тому аграріям потрібно визначити перспективні культури, в тому числі нішеві, які на малих обсягах можуть давати суттєвий дохід. В першу чергу за рахунок експорту в країни ЄС, де існує, наприклад, дефіцит органічних фруктів і ягід. Плюс – є споживачі, здатні дорого платити за якісний товар.

 За кордоном продукцію вирощують під конкретного замовника.

Однак, за словами першого віце-президента ТПП України Михайла Непрана, наші сільгоспвиробники не хочуть возитися з виробництвом продукції експортної якості. “У минулому році ми спробували організувати такий проект з експорту ягід в країни Західної Європи, але він не пішов. У тому числі тому, що фермерам треба працювати на більш високому рівні”, – сказав Непран.

За його словами, сучасні умови міжнародної торгівлі вимагають створення агротехнологічного конвеєра, на якому працюють багато дрібних і середніх підприємств.
 
“Треба об’єднуватися в кооперативи для формування товарних партій. Працювати над якістю продукції, її сучасною упаковкою. Це не просто піти і продати, як на базарі. Тут потрібно психологію фермера міняти”, – вважає віце-президент ТПП України.

Крім того, як зазначає Дмитро Крошка, Україна могла б продавати і свої гібриди рослин, що ще більш вигідно, ніж продаж готової продукції. Але для цього потрібно подолати чимало регуляційних бар’єрів по реєстрації та сертифікації нових сортів в країнах-сусідах.

“Раніше ми були впевнені, що все буде продано в Україні, а тепер розуміємо, що треба шукати нові ринки збуту. Ніхто не приїде на поле за товаром, або куплять дуже обмежені обсяги”, – говорить директор ТОВ “Брусвяна” Ліліана Дмитрієва.

Заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева пообіцяла, що всі звернення аграріїв з інформацією про наявність попиту в тій чи іншій країні на нашу продукцію будуть взяті в роботу. Держава також почне процедури взаємного визнання сертифікатів відповідності. “У цьому році на безпосередню підтримку садово-ягідного господарства в бюджеті заплановано 75 млн грн, в тому числі, на компенсацію закладки нових садів. Крім того, є відшкодування ставок по кредитах”, – запевнила Трофімцева.