Чому м’ясо і картоплю не можна їсти разом

Суперечки про необхідність роздільного харчування не вщухають з тих пір, відколи ця теорія з’явилася на світ. Одні вважають роздільне харчування чарівним засобом проти зайвих кілограмів, а заодно і панацеєю від багатьох хвороб, інші впевнені, що ця дієта не тільки не приносить ніякої користі, а й завдає шкоди здоров’ю. Для того щоб вирішити, чи потрібно вам дотримуватися принципів роздільного харчування, варто ознайомитися з аргументами як прихильників, так і противників цієї дієти.

Забути про бутерброди

Винахідником теорії роздільного харчування вважається американський дієтолог Герберт Шелтон. Саме він першим закликав своїх підопічних викинути гарнір з тарілки з біфштексом і назавжди забути про бутерброди. Згідно з теорією Шелтона, різні продукти (білки, жири і вуглеводи) вимагають для перетравлення різних шлункових ферментів. Так, для того щоб переварити білок, організм виробляє соляну кислоту, а для того, щоб впоратися з вуглеводами, – повинна відбутися лужна реакція. Якщо ж білки і вуглеводи потрапляють в шлунок одночасно, вони просто заважають одне одному засвоюватися, спричиняють бродіння в кишечнику і перевантажують травну систему. Але найбільшої шкоди від спільного поїдання білків і вуглеводів Шелтон убачав у тому, що такий спосіб харчування порушує роботу підшлункової залози, яка при одночасному надходженні в шлунок білкової і вуглеводної їжі викидає в кров дуже велику кількість інсуліну.

Прихильники роздільного харчування впевнені, що варто тільки почати правильно комбінувати продукти, як робота підшлункової залози налагодиться, обмін речовин поліпшиться, і людина почне худнути без всяких додаткових зусиль. Тим, хто вирішив випробувати цю дієту на собі, доведеться засвоїти кілька правил:

Продукти, що містять багато крохмалю (картопля, макарони, хліб, горох, злаки), слід вживати окремо від білкових продуктів (м’ясо, риба, боби, горіхи, яйця, сир). Інтервал між поїданням цих страв має становити не менше двох годин.

Крохмалисті продукти можна комбінувати з жирами (вершки, сметана, масло, сало). Тобто, якщо вірити Шелтону, картопля з салом цілком припустима, а ось “класична” страва  – макарони з котлетою – ні.

Існує група нейтральних продуктів, таких як свіжі овочі (крім картоплі) і фрукти (крім бананів). Ними можна заїдати як білки, так і вуглеводи.

Послідовники Шелтона впевнені, що якщо дотримуватися цих рекомендацій, то зайві кілограми випаруються безслідно, а ви відчуєте небувалий приплив енергії і життєвих сил.

«Гормони щастя»

Супротивники роздільного харчування впевнені, що, створюючи свою теорію, Шелтон припустився цілої низки помилок.

По-перше, коли ви сідаєте за стіл, ваш шлунок не знає, що лежить в тарілці – шматок м’яса або порція макаронів, а тому про всяк випадок виробляє і соляну кислоту, і лужні ферменти. А раз так, при роздільному харчуванні більшість тих або інших речовин буде пропадати даремно. Через це можуть виникнути негаразди зі шлунком, і люди, котрі привчили себе до роздільного харчування, через деякий час втрачають здатність перетравлювати змішану їжу, пише aif.

По-друге, теорію роздільного вживання білків і вуглеводів досить важко реалізувати на практиці, адже більшість продуктів одночасно містить і те й інше. Так в “вуглеводної” картоплі є певна кількість рослинного білка, а в м’ясі присутній так званий тваринний крохмаль – глікоген. Тому немає сенсу мучитися, поїдаючи відбивну окремо від картопляного пюре.

До того ж роздільне харчування може надовго увігнати в тугу і депресію. Відомо, що хороший настрій прямо залежить від наявності в головному мозку деяких речовин – гормонів серотоніну і допаміну. Саме ці “гормони щастя” не дають вам засумувати і перетворитися на злу, недовірливу істоту. Вчені знають, що ці речовини синтезуються мозком лише в тому випадку, якщо білки і вуглеводи надходять в організм одночасно, в не окремо. Саме цим фактом і пояснюється вічно знижений настрій  у тих, хто сидить на дієті.  Однак навіть противники роздільного харчування визнають, що ця система може позбавити від зайвих кілограмів.

zakarpatpost.net