Які мультфільми дивляться закарпатські діти

Найвідоміший закарпатський мультик «Наша файта» хоч і адресовано дорослій публіці, та про нього знають усі школярі, діти залюбки дивляться пригоди Серьоги та кота Мікі і разом із ліричними героями вболівають переймаються пошуками Мирослава Ракатоша.

Крім того, в нашій області є й кілька інших мультиплікаційних фільмів, скажімо, канал «Ukraine Life» опублікував на відеосервісі мульткліп на пісню «Мала із Закарпаття», «Історія одного лісу», створений як соціальне відео у  рамках проекту «Проведення на Закарпатті просвітницько-інформаційних заходів для залучення молоді до боротьби з корупцією», що реалізується Карпатським агентством прав людини «Вестед», пластиліновий мультик «Колискова» від студентів УжНУ тощо.

Утім вони не є такими популярними серед малечі.

Діти хочуть дивитися переважно казки і вибирають вони або російські, які все ще транслюються на телеекранах (хоча часто й із українським перекладом), або американські.

Невже в нас недостатньо вітчизняної продукції?

Кілька років тому львівська компанія “Арт-Відео” створила українські мультики: “Пригоди кота Викрутаса”, “Казковий патруль”, “Духовне намисто”, “Легенди України”, “Різдвяна казка”. Побачити ці роботи можна в Інтернеті. На жаль, “розкручені” телеканали не поспішають купувати цю продукцію, а виробники нарікають: на створення українських мультиків потрібні шалені кошти. Невже замкнуте коло? Мене, чесно кажучи, дивує, як з самого ранку на одному з телеканалів з гордістю вмикають російських “Машу і Ведмедя” (щастя, що переклад — український). Про це повідомляє газета «Високий замок».

Тож які мультфільми для перегляду обирають закарпатські діти?

Тут має значення вік, стать, сімейні цінності та власні уподобання дитини.

Аби дізнатися, ми опитали батьків учнів молодших класів Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хуста, Тячева, Рахова і Виноградова.

З’ясувалося, що діти полюблять «Смішарики»,  «Свинку Пепу», «Лунтіка», «Губку Боба», «Маквіна»…

Подобається малюкам і  «Маша і Ведмідь», «Дружба – це диво / My Little Pony», «Даша-мандрівниця», «Король Лев», «Мадагаскар», «Мауглі», «Фіксіки»…

Цікаво, що перевагу у виборі сюжетів  діти надають стрічкам про тварин, їм подобається також, коли розмовляють неживі предмети…

«Батьки мають відповідально ставитись до того, що дивляться їхні сини і доньки. Мультфільми у певній мірі впливають на світогляд юного створіння. Важливо вибирати такі казки, де добро перемагає зло, де не виховується жорстокість. Корисно дивитись і навчальні та розважальні передачі або мультики», – каже дитячий психолог Руслана Попович.

На жаль, до масового глядача вітчизняні роботи мультиплікаторів не доходять, але навіть із того, що є на екранах, можна вибрати щось хороше для дитини. Допомогти також може Інтернет.

Утім… жодна казка, жоден мультфільм не можуть замінити дитині живого спілкування з рідними. І батьки про це повинні пам’ятати.

zakarpatpost.net