Скільки аналогів має ужгородський Швейк із кнедликом?

Міні-скульптури є однією з окрас Ужгорода. Їх люблять фотографувати як місцеві мешканці, так і туристи.

Першим серед маленьких пам’ятників  у обласному центрі Закарпаття з’явився Миколайчик – у2009 році. Відтак «народилася» Свободка.

– Швейк з’явився третім – у 2012 році. До речі, багато-хто каже, що в Одесі ми відкрили ще одного ужгородського Швейка. Це не так. Літературний герой увічнений у скульптурі живе своїм окремим життям. Швейків ми будемо встановлювати у різних містах, про які згадується у книжці Ярослава Гашека. До слова, існують три варіанти співчуття, тобто три версії про те, де і як вбили солдата. Згідно з першою, це зробили матроси у одеській пивній. Саме там ми і встановили нового Швейка. Що цікаво, у руці він тримає не якусь там гвинтівку, а «кнедлик» – чеську страву із тіста, яку в Закарпатті знають усі, але одеситів це здивувало. Вони кажуть, що ужгородський Швейк приїхав до них. Ні, це інший солдат. До речі, історію Швейка вивчає мовознавець і гуморист Павло Чучка, ім’я якого теж відоме кожному ужгородцю. Він визначив сім місць, де бував бравий солдат. Зауважу, що фігурка, незважаючи на те, що вона уособлює персонаж, пов’язаний із першою світовою війною, несе мир, у Швейка немає зброї. Саме так у мирі повинні жити й ми, – розповідає zakarpatpost.net  автор скульптурки Михайло Колодко.

Отже, встановити аналогічні пам’ятки пан Михайло планує у всіх містах, де побував» бравий солдат».

Цікаво, що в Ужгороді Швейк настільки популярний, що біля пішохідного моста навіть можна придбати  копію міні-скульптурки.

Правда, авторами підробки є не сам Колодко, а місцеві винахідники.

zakarpatpost.net