Відпочити на Закарпатті можна за 500 гривень, а у Європі – за 2-4 тисячі доларів

Українці мають намір кардинально змінити навколишню обстановку на травневі свята. Туристичні компанії запропонували лише кілька “гарячих турів” до Туреччини та Єгипету з вильотом на найбільш популярні дні – 29 і 30 квітня, вільних місць на автобусні та авіатури в країни ЄС практично не залишилося, а багато готелів на заході та півдні країни вже заброньовано. “Кількість мандрівників, які цього року відправляться на відпочинок під час травневих свят, зросте приблизно на 15% порівняно з минулим роком”, – констатує керівник Центру туристичної інформації Володимир Царук.

Що мотивує наших співвітчизників активніше подорожувати? Головна причина – довгі травневі свята, які фактично тривають з 29 квітня по 10 травня. Багатьом українцям потрібно лише взяти кілька днів відпустки і можна забути про робочі клопоти на 12 днів. Подорожувати за кордон наших співвітчизників мотивує стабільний курс валют: за останній рік гривня девальвувала, за даними Національного банку, на 6,4%. Туроператори на цьому фоні розширили перелік недорогих пропозицій до країн ЄС, і, наприклад, відправитися в тур на чотири дні по Угорщині, Польщі та Німеччини можна за 100-150 євро. “Консульства країн Європейського Союзу набагато простіше видають візи, і проблем з подачею документів не виникає”, – підтверджує Володимир Царук. На цьому тлі туроператори пропонують платежі на виплат при оплаті вартості поїздки.

Іноземні готельєри приваблюють українських туристів як можуть. Голова Федерації турецьких готельєрів Осман Айїк зазначив, що в 2017 році Туреччина розраховує на збільшення кількості українських туристів. Цьому, наприклад, посприяє дозвіл громадянам України відвідувати турецькі курорти за внутрішніми ID-паспортами. “Наші готельєри цього року залишили досить привабливі ціни для українського ринку, а уряд дотує кожен чартерний рейс до Туреччини українських туроператорів”, – зазначив Осман Айїк.

Квитків на захід немає

Основна маса мандрівників цього року відправиться на відпочинок всередині країни, а найвищою популярністю користуються Карпати і Одеса. Наприклад, 28 квітня, за даними сервісу бронювання квитків “Укрзалізниці”, немає жодного квитка до Ужгорода, Одеси або Трускавця. Вибрати хороші місця на ці напрямки можна тільки з 30 квітня. Мало квитків у продажу і до Львова.

Дуже активно бронюють номери в готелях Яремче та Буковеля, розповідає директор агентства “Карпати Travel” Тетяна Йосипенко. У найпопулярніших апартаментах місць вже немає. “Але знайти вільне місце, як у приватному секторі, так і в готелях, все ж можна”, – підкреслює вона. У середньому туристи бронюють номери на чотири-п’ять днів. Великим попитом у мандрівників користується Хотин, Чернівці, Кам’янець-Подільський. Оператори підготували екскурсії по Західній Україні з відвідуванням термальних джерел, сироварні та винних підвалів. Середня вартість таких подорожей, місця на які з’являються за місяць до дати поїздки, становить 2,5-3 тис. грн з людини, пише 112.ua.

Вільних місць не залишилося в хостелах та міні-готелях Одеси на свята. “Номери бронюються дуже активно”, – підтверджує Володимир Царук. Заступник мера Одеси Андрій Москаленко додав, що найбільшу кількість гостей чекають у період з 5 по 9 травня, коли у Львові будуть відбуватися безліч різних заходів. На цей період, як очікує чиновник, у місті забронюють всі готельні номери. Ціни на проживання в середньому по Україні цього року зросли приблизно на 10-15% і в приватному секторі становлять 150 грн з людини, тоді як у готелях – 350-400 грн з людини за добу з сніданком.

Відпочинок на морі та в Європі

Приблизно на 15% зросла кількість охочих провести травневі свята за кордоном, у першу чергу в Туреччині та Єгипті. Мандрівників не відлякав навіть той факт, що ціни на поїздки зросли в середньому на 10%. Наприклад, найдешевший тур на курорти Анталії становить 500 дол. на двох, тоді як у більш дорогих готелях категорії чотири і п’ять зірок – 750-800 дол. за двох. Ціни на Єгипет практично не змінилися: тижневий відпочинок у недорогий п’ятірці на курорті Хургади або Шарм-Ель-Шейха коштує 600-700 дол. за двох. Тур на 7 днів в ОАЕ обійдеться в 800-900 дол., на Шрі-Ланку – 1,5 тис.-1,6 тис. дол., а на Мальдіви – 4 тис. дол. за двох осіб. “Гарячих турів практично немає”, – визнає Володимир Царук. Нашому кореспонденту вдалося знайти лише дві пропозиції в Єгипет з вильотом 27 квітня.

Приблизно на 20% збільшилося завантаження екскурсійних автобусних та авіа-турів до країн ЄС, що пов’язано з появою недорогих пропозицій. Наприклад, поїздка на три-чотири дні до Угорщини на автобусі зі Львова обійдеться в 99 євро з людини. Відвідати Італію чи Францію можна за 200-250 євро з людини. Приваблює туристів і той факт, що напередодні отримання безвізового режиму між Україною та країнами ЄС консули вимагають менше додаткових документів, ставлять мультивізи і звели кількість відмов до мінімуму.

Андрій Корнєєв

zakarpatpost.net