Студентам готують нові побори

Українські міністри хочуть, аби студенти окремо платили за проживання у гуртожитку і комунальні послуги

Вступна кампанія у розпалі, а батьки абітурієнтів уже починають рахувати подальші витрати. Лише навчання на контрактній формі обійдеться від 10 до 20 тисяч на рік, не кажучи вже про плату за оренду житла для немісцевих.

Оптимальним варіантом залишається гуртожиток, проте батьки переживають, чи не доведеться сплатити більшу суму, аніж розраховували.

Приводом занепокоєння став проект спільного наказу МОН, Міністерства фінансів та МОЗ щодо упорядкування плати за проживання в студентських гуртожитках. Таким чином вищі навчальні заклади можуть отримати можливість розмежувати розмір плати за проживання у студентському гуртожитку і водночас встановити для студентів плату за використані ними комунальні послуги. Однак, коли відбудуться такі зміни – поки що невідомо, адже проект наказу оприлюднили нібито для громадського обговорення, пише Погляд.

Міністри ж пояснюють, що це дозволить вищим навчальним закладам зменшити граничний розмір плати за проживання у студентському гуртожитку і стягувати зі студентів плату саме за використані комунальні послуги. Студенти, що проживають у гуртожитках, будуть економніше використовувати воду, електроенергію тощо. Водночас особи, які проживають у студентських гуртожитках, матимуть право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг.

Студенти та їхні батьки занепокоєні, аби нові накази міністрів не призвели до відчутного збільшення ціни за проживання у гуртожитках

І студенти, і їхні батьки кажуть, що побоюються, аби в результаті не довелося сплатити відчутно більше, аніж зазвичай, бо обрали проживання у гуртожитку через оптимальну ціну.

zakarpatpost.net