Чотири закарпатські річки потрапили до ТОП-10 найчистіших рік України, а Синевир очолив список найчистіших озер

Нещодавно представники американської компанії  «Waterlife. Earth» проводили дослідження води на території всієї України.

До уваги бралося багато чинників, серед яких природна унікальність, екологічний стан, придатність води для споживання, наявність певних мікроорганізмів.

Тож згідно з результатами дослідження, найчистіші ріки на території нашої держави у Карпатах. До списку переможців увійшли водяні артерії Закарпатської та Івано-Франківської  областей.

Отже, очолила ТОП Лімниця, що протікає  у межах Рожнятівського, Калуського і Галицького районів Івано-Франківської області.  Другу сходинку посів Чорний Черемош.

А от бронза дісталася Ріці, що протікає через територію Хустщини і довкола якої нещодавно виник скандал через спорудження каскадів міні-ГЕС.

Довжина річки 92 км, бере вона початок у селі Торунь і впадає на території Хуста у Тису. На водоймі діє Теребле-Ріцька ГЕС, є численні бази відпочинку, поширений водний туризм.

На четвертому місці, незважаючи на накалювання пристрастей з боку  місцевих екологів, опинився Уж.

Довжина річки 133 км, бере початок у горах на південних схилах Верховинського Вододільного хребта, неподалік від Ужоцького перевалу. Там на висоті 970 м два потічки Уж та Ужок зливаються в єдину річку, яка спочатку тече в широкій міжгірній улоговині, потім обгинає західні схили Полонинського хребта, перетинає Вулканічний хребет і біля Ужгорода виходить на рівнинну територію. Впадає в річку Лаборець на території Словаччини біля Драгньова.

А от цариця закарпатських річок Тиса у рейтингу чомусь аж на восьмому місці. Напевно, через те, що вона досить забруднена. У ній плаває чимало пластику та ряд промислових підприємств спускають у неї каналізаційні витоки. Шкода, що місцеве населення не цінує той безцінний спадок, який отримало від природи задарма.

Довжина Тиси 966 км (у межах України — 201 км). Утворюється злиттям Чорної Тиси і Білої Тиси за 4 км вище міста Рахова, впадає в Дунай на території Угорщини. Тису використовують для водопостачання, рибництва, рекреації.

Замикає рейтинг Латориця. Довкола неї, до речі, останнім часом також точиться чимало розмов через те, що водойма сильно міліє, забруднюється, тим більше, що вздовж неї майже від витоків до Мукачева проходить автошлях Львів — Ужгород і (частково) залізниця з інтенсивним рухом.

Довжина річки 188 км, бере початок на південно-західних схилах Вододільного хребта під Козаковою Полониною, що на схід від села Латірки. Від витоків до Сваляви Латориця тече переважно з півночі на південь, від Сваляви до Мукачева — на південний захід, від Мукачева до гирла — на захід. Річка перетинає Воловецьку верховину, Полонинський хребет, Свалявську улоговину та Вулканічний хребет, після чого виходить на Закарпатську низовину.

А от що стосується озер, то впевненим лідером у цьому списку став Синевир. Він дійсно вважається найчистішим на території всієї України. Недарма друга назва озера «Морське око», вода в ньому дійсно, наче сльоза – холодна і чиста.

Синевир крім того – найбільше озеро українських Карпат. Розташоване озеро в Міжгірському районі. Входить до складу Національного природного парку «Синевир». Утворилося в результаті потужного зсуву, спричиненого землетрусом близько 10 тисяч років тому. На висоті 989 м гірські кам’янисті породи стали на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків.

Отже, наш край дійсно багатий на унікальні водойми. Тому нашим завданням є зберегти їх для наступних поколінь.

zakarpatpost.net

One thought on “Чотири закарпатські річки потрапили до ТОП-10 найчистіших рік України, а Синевир очолив список найчистіших озер

  • 17.08.2017 at 17:37
    Permalink

    Тиса впадає у Дунай на території Сербії…

Comments are closed.