АНОНС. Де блукають сорок привидів Ужгородського замку

Величний Ужгородський замок таїть у собі чимало загадок.

Сучасним  історикам доведеться чимало попрацювати над тим, аби дізнатися, що заховано за мурами, що закопано у землі під цитаделлю та про що мовчать стіни кам’яної фортеці.

Не будемо переспівувати історію замку. Про нього можна прочитати в багатьох книжках. Скажемо тільки, що він на нині є найунікальнішою пам’яткою Закарпаття.

І однією зі справжніх перлин фортеці є замковий колодязь, глибиною 32 метри, що знаходиться у внутрішньому дворику.

Про нього теж відомо далеко не все.

«У минулому році колодязь вперше за 15 років прочистили МНС-ники,- каже  історик і археолог Олександр Дзембас.  – звичайно, робити це мали не надзвичайники, а історики, звісно, спільно з рятувальниками. Але аби був кращий результат, роботи мали виконуватися  спільно з науковцями».

Цікаво, що вода в колодязі дуже чиста, а його рівень різнозначний рівню  старого русла Ужа, що колись протікав через місто.

Обкладинка свіжого номера газети «Наш Ужгород»

«Колодязь разом із підземними ходами потрібно досліджувати, – наголошує пан Олександр. – Але інституції, механізму для цього немає».

Щодо підземних ходів взагалі існує чимало легенд, як і про привидів.

Тож спочатку поговоримо про примари.

На запитання журналіста газети «Наш Ужгород»  про потойбічні сили у замку, музейні працівники тільки посміхалися, говорити щось конкретне ніхто не хотів. Тільки одна з хранительок давнини зазначила, що дехто з туристів зізнавався, що бачив білу тінь.

Продовження історії читайте у свіжому номері газети «Наш Ужгород».

zakarpatpost.net