Спецоперація: наркотики, цигарки, алкоголь, «зеленка» на кордоні і хто такий король Докі

«Докі» наразі перебуває під домашнім арештом.

Спецоперація на Закарпатті: схопили власника “приватного кордону”, а керівникам Волинської ОДА повідомлять про підозру

На Закарпатті діяв приватний кордон із Угорщиною зі своїми контрольними смугами, парканом і спостережними вежами.

Цього тижня на західному кордоні була проведена велика операція за участі спецпризначенців і застосування гелікоптерів, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Великий десант правоохоронців в один момент провів 100 обшуків у справі так званого приватного кордону – незаконного захоплення земель прикордонної смуги в Берегівському районі Закарпаття. Через дірку у паркані держави працював контрабандний коридор, через який носили від цигарок до наркотиків.

Серед затриманих – куратор цього приватного кордону Горват Атілла на прізвисько “Докі”. Два роки тому силовики намагались навести лад, але тоді їх обстріляли. Лише тепер правоохоронці забрали землю біля кордону та заарештувати куратора контрабандного бізнесу. “Це єдиний масштабний бізнес на Закарпатті і за цей шматок якраз і ведеться постійна боротьба. Кожна друга хата – це склад. Особливо ті, які безпосередньо знаходяться біля переходу. Про ці склади правоохоронцям відомо”, – зазначив громадський активіст Василь Маняк.

Окрім “Докі” затримали інший людей зі зброєю та посвідченнями “добровільних помічників прикордонників”. Власники цих посвідчень отримали офіційне право на зброю і прикриття для свого перебування у прикордонній смузі. На той момент у Закарпатті було 80 озброєних воєнізованих формувань з правом перебувати у закритій зоні держкордону. Чистка, яку зробили згодом, скоротила їхню кількість до двох.

Горват Атілла – місцевий мешканець, етнічний угорець. За оперативною інформацією, у 2011-2012 роках про нього не було чутно. Іноді він возив через пункти пропуску цигарки в Угорщину. Мав хороші стосунки з прикордонниками цієї країни. Потім, за інформацією правоохоронців, потоваришував з місцевою угорським злочинним угрупованням, яке займається наркотиками. Насамперед йдеться про малясу – відвар макової соломки. В Угорщині опіумний мак вирощується без ліцензії, як морква чи капуста. Кажуть, туди “Докі” почав носити цигарки, а в Україну повертався з малясом. В 2014-2015 роках, маючи великі гроші, він познайомився з керівництвом Берегівського району. Увесь правоохоронний сектор Берегівщини він взяв під свій контроль, завів дружбу і в обласних колах правоохоронців.

А далі була приватизація земель на кордоні. Джерела ТСН.Тиждень твердять, що у 2014-2015 роках “Докі” не боявся нікого і ця приватна ділянка була величезною фактично загальноукраїнською транзитною діркою. Туди цигарки, бурштин та нелегали, в Україну – маляс. За оперативною інформацією, в той момент цигарки для “Докі” стали практично не цікаві,тому що великі гроші він заробляв саме на наркотичній речовині. Тому приватний кордон для проносу цигарок в Угорщину Горват Атілла навіть здавав в оренду іншим угрупуванням.

Прикордонники на тій ділянці або були куплені, або залякані. Вони підпорядковувалися не державі. При цьому були куплені угорські поліцейські.

Після перестрілки у 2015 році був підкошений бізнес” Докі”. Прикордонників замінили на інших. Після ротації нові навідріз відмовлялися співпрацювати. Угрупування зменшили нелегальний транзит через приватні угіддя “Докі”, побоюючись чергової облави. За ці роки Атілла втратив майже увесь свій статус короля контрабанди на Закарпатті.

У санаторії Карпати, де “Докі” проходив лікування, відбулось затримання. При ньому знайшли два тепловізори та бінокль. Він пояснив, що вночі дивився у вікно, побоюючись, що його вб’ють. Слідству непогано б було дізнатися, кого він має на увазі . Вдома у Докі вилучили зброю, боєприпаси та велику кількість готівки. У друзів “Докі” – 2 кілограми наркотичної речовини. Маляс не знайшли. Також затримали і керівника районного держгеокадастру. Чиновниці інкримінують саме сприяння у незаконному виділенні земельних ділянок. Наразі закарпатській Суд відпустив під домашній арешт екс-чиновницю, яка оформила “приватний кордон” на Закарпатті Суд відпустив під домашній арешт екс-чиновницю, яка оформила “приватний кордон” на Закарпатті суд відпустив двох затриманих під домашній арешт.

Позитивним в цій справі є принаймні розголос і те що господарський суд вже вилучив з приватної власності прикордонні ділянки. Власники ще поборються за них, бо вже звернулися до Верховного суду. Хоч і запізно, але правоохоронці таки залатали велику дірку у держкордоні. Ходять вперті чутки, що на україно-румунському кордоні ситуація теж непроста. Постає головне питання: “у кого нині корона головного контрабандиста Закарпаття, що вже 2 роки не належить “Докі”.

Сергій Гальченко

zakarpatpost.net