Чи є на Закарпатті альтернатива заробітчанству

Навряд чи в Закарпатті знайдуться родини, яких так чи інакше не стосувалося б заробітчанство.

Побудувати та обставити дім або ж придбати квартиру, автомобіль, вивчити дітей чи відгуляти весілля – хіба ж пересічному закарпатцю є шанс заробити гроші на ці потреби вдома?

 >>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Однак останнім часом закарпатці їдуть шукати кращого заробітку за кордон просто для того, щоб прогодувати сім`ю, попросту вижити. Адже ціни зростають з космічною швидкістю, а зарплати вдома такі, що навіть на найнеобхідніше заробити важко.  А дехто вважає, що і взагалі неможливо. Отож, спеціально для газети «МукачевоExpress» ми вирішили проаналізувати місцевий ринок праці та порівняти його з тими пропозиціями, які надходять нам з європейських країн.

Отож, за інформацією провідних закарпатських газет з працевлаштування «Закарпатські оголошення» і  «Робота та навчання» якщо ви маєте певні навички та досвід, маєте шанс знайти роботу вдома зі щомісячним заробітком від 10 тисяч гривень за місяць. Найбільше шансів на гарний заробіток у водіїв з власним авто, експедиторів, далекобійників. Ось деякі з пропозицій: водій-інкасатор-охоронець – 11 250 грн., водій вантажного авто (цистерна) – 10 000 грн., водій-далекобійник – 20 000 грн., торгівельний представник з авто – 15000 грн.
Чималі кошти пропонують досвідченим автослюсарям, авто електрикам, автомеханікам – від 8 до 30 тис. грн.. Досвідченому супервайзеру обіцяють 20000 грн. в місяць.
Роботодавці шукають також екскаваторника з платнею  7 000 грн.


З жіночих професій попит мають кваліфіковані швачки. Їм готові платити 8-10 тис. грн. на місяць. Шукають медсестру в приватну фірму з оплатою 5600 грн.

Зі сфери торгівлі та послуг на міському ринку наявні наступні вакансії: офіціант – 4-6 тис. грн., продавець – 5 тис. грн., продавець-консультант побутової техніки та електроніки –  7500 грн., касир торгівельного залу  7400 грн., продавець-консультант 7- 8 тис. грн., продавець килимових виробів – 6-15 тис. грн.. В той же час керівна посада, що вимагає досвіду і відповідальності у магазині килимів, оцінена роботодавцем всього у 8тис. грн..
За некваліфіковану, але водночас і не легку працю пакувальників, вантажників, комплектувальників замовлень обіцяють близько 6 тис. грн. Шукають також охоронців, механізаторів, робочих у сад – 12-15 тис. грн.

Тож, якщо в родині бодай двоє працюючих дорослих, і один з них заробляє більше 10 тис. грн.., така родина може триматися «на плаву» і покривати усі поточні витрати, не делегуючи заробітчанина.

Що стосується офісної роботи, то на цьому ринку наразі наявні наступні пропозиції: графічний дизайн – 7 тис. грн., системний адміністратор –  9 тис. грн.,оператор ПК – 5200 грн., адміністратор на рецепшн– 5500 грн., менеджер по роботі з клієнтами – 8000 грн., менеджер – 10 000грн., кредитний експерт – 8000 грн.

Отож, для людей, котрі готові працювати, розвиватися, навчатися новому,  роботи у рідних краях вдосталь. Чи відповідає вона вашим запитам та сподіванням? Давайте поглянемо на проблему з обох боків: і пошуковця, і роботодавця. Один прагне знайти роботу, яка не була б занадто обтяжливою, відповідальною, тяжкою, але щоб при цьому зарплатня була високою і вчасною. Інший мріє про відповідального працьовитого чесного і водночас невимогливого працівника. Якщо сторонам вдається знайти компроміс, обидві отримують те, що хотіли. Однак дуже часто доводиться чути скарги людей, яким важко знайти прийнятну роботу, та ще частіше – що майже неможливо знайти доброго працівника. Мовляв, усі, хто вміє і хоче працювати, вже або надійно влаштовані тут, або ж виїхали на заробітки.

Що ж обіцяють закарпатцям закордонні роботодавці?
Великий вибір вакансій, що не потребують вузької кваліфікації, у сусідній  Угорщині. Робота на заводі Samsung та flextronics по виготовленню побутової техніки та телевізорів. Праця для чоловіків та жінок. Оплата праці: 900 до 1000ft/год. Це приблизно  90-100 грн. за годину. Тобто, якщо вірити оголошенням, за день можна заробляти майже тисячу гривень. Заманлива пропозиція, тим більше, що роботодавець обіцяє і житло безкоштовне, і робочий одяг та взуття фірма надає безкоштовно.

Однак тим, кого зацікавить така пропозиція, варто усвідомлювати, що за такі кошти та умови роботодавець і вимагатиме повної віддачі. А для цього потрібні і фізична витривалість, і моральна сила та терпіння.

На роботу до Словаччини запрошують працівників будівельних професій:опалубники, бетонщики, арматурники​, штукатури (машинна штукатурка), фасадники. Зарплата від 1.200 євро/за місяць. Це близько 37 тис. грн.. Проживання оплачує роботодавець, а харчування – за власний кошт..
До Чехії запрошують на роботу на м’ясокомбінат в райони Брно та Праги. Жінок очікує робота з подрібнення м’яса, а чоловіків – на упаковці, сортуванні, вантажних роботах.  Обіцяють близько 100 грн. за годину роботи. Тут – навпаки – обіцяють безкоштовно харчувати, а от за проживання платню утримувати з зарплати.

Таке порівняння показує суттєву різницю між оплатою праці в Закарпатті та найближчих закордонних країнах.  Однак варто всерйоз замислитись, чи вартують ті кошти цілої низки ризиків та відмов. Проживання в спеціальних гуртожитках, схожих на резервації чи колонії, ризик стати живим товаром і втратити найдорожче після життя – власну волю, тривала розлука з домом і родиною, що часто руйнує сім`ї. Отож, зваживши усі «за» і «проти», кожен має сам вирішувати, який шлях до матеріального благополуччя йому підходить найбільше і чим він готовий пожертвувати.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net