Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 лютого

День на Закарпатті пройшов насичено.

Усі ми щось купуємо та продаємо – речі, продукти,  одежу, навіть свої знання. Наше життя стало потужним суцільним ринком товарів та послуг. Як же орієнтуватися в цьому щоденному коловороті, як досягати успіху, у що найкраще зараз вкладати гроші? Які ціни на нерухомість, на транспортні засоби, як діє реклама на людей? Про це та інше під час наших «Недільних  бесід» у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» розповіла головний редактор газети «Закарпатські оголошення» Мар’яна КРАВЧУК.

У Карпатах засніжило. Під білою ковдрою світ виглядає таємничим і казковим. Неймовірно гарні фото засніжених мальовничих куточків карпатських міст у сусідній Львівській області надіслав до редакції zakarpatpost.net наш постійний читач. На Закарпатті нині сніг також пролітав. В Ужгороді сніжить трохи навіть зараз. Проте сніг не тримається, незважаючи на те, що на вулиці досить прохолодно.

Верховна Рада схвалила введення кримінальної відповідальності за спонукання до самогубства і за примушування до дій, які суперечать волі людини. Відповідний закон про внесення змін до Кримінального кодексу України підтримали 229 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Торік у державі  збільшився експорт меду на 18,9%, або на 10,8 тис. тонн – до 67,8 тис. тонн порівняно з 2016 роком. Про це заявили у Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН (ФАО), пише консультант ФАО Анна Бурка на своїй сторінці у Facebook.

У грошовому вираженні експорт меду збільшився на 37,6%, або на $36,6 млн – до $133,9 млн.

В основному український мед купували Польща – на $21,8 млн, США – на $26,9 млн і Німеччина – на $34,2 млн.

Верховна Рада прийняла законопроект про створення та ведення Нацбанком свого кредитного реєстру. За документ проголосувало 26 народних депутатів. У нацбанківський реєстр повинні потрапляти відомості про всі кредити, надані банками в розмірі від 100 мінімальних зарплат (від 372,3 тис. грн. на сьогоднішні). При цьому кредитори повинні повідомляти про це своїх клієнтів. Парламентарії дозволили центробанку самостійно встановлювати порядок і правила надання банками інформації для внесення в кредитний реєстр. Але обмежили доступ до зібраної інформації самими фінустановам.

За 2017 рік зарплата середньостатистичного українця збільшилась, причому як номінальна, так і реальна, про це говорять дані Держслужби статистики. Причому найбільше заробітки зросли в грудні – відразу на 1300 грн, в порівнянні з листопадом, або до 8777 грн. Однак економісти кажуть, що статистика не повною мірою відображає реальну картину і прогнозують, що в 2018 році зарплати продовжать рости, але повільніше, ніж роком раніше.

Сучасний спосіб життя є доволі напруженим, тому це часто призводить до стресів. Одні зі складними ситуаціями здатні впоратись легко і на все дивляться по-філософськи, інші сильно переймаються, накручуючи при цьому себе та оточуючих, ще хтось впадає в депресію, а дехто просто напивається. Про всі ці проблеми ми вирішили поговорити з лікарем, який професійно знається як на питаннях психоневрологічного характеру, так і на алкоголізмі. Отже, сьогоднішнім гостем редакції закарпатської газети «НЕДІЛЯ» був психотерапевт Василь Сливка.

Департамент соціального захисту населення ОДА вносить на розгляд депутатів облради проект рішення «Про виконання у 2017 році Програми зайнятості населення Закарпатської області на період до 2017 року». Центри зайнятості Закарпаття надали послуги 480 безробітним з інвалідністю, із яких отримало роботу 134 осіб,  з них 5 осіб – на  нових робочих місцях із здійсненням компенсації витрат роботодавцям у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування.

Торік  шестеро безробітних з інвалідністю розпочали підприємницьку діяльність, отримавши одноразову виплату допомоги по  безробіттю. 54 осіб з цієї категорії залучалось до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає за необхідне змінити систему виборів у країні. “Не згодні ми з тим, що діюча виборча система неприйнятна? … Стало нормою в нашій країні, коли люди купують голоси. Ми маємо шанси це змінити. Ми маємо створити нормальну прозору систему, де кожен зможе реалізувати себе”, – сказав В.Гройсман під час години запитань до уряду у Верховній Раді у п’ятницю.

Мороз обпікає шкіру. На очах від холоду сльози. Досить тепла куртка, знайдена на смітнику. Залишки кількаденного хліба в пакеті. У кишені 10 гривень, зароблених від продажу в пункт прийому пластикових пляшок. За метал дають більше, але його важче знайти, за ним багато хто полює. Хтось із перехожих часом теж дає якісь гроші. Більшість із них іде на спиртне. А як же без нього. Особливо взимку, грітися ж потрібно. Але де? Куди йти, коли дому немає? Де спати, коли про ліжко можна тільки мріяти, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ». Якою є доля закарпатських безхатченків? Як їм живеться, що підштовхнуло до того, що вони опинилися за межею?

 zakarpatpost.net