Чи потрібно було в Україні ще раніше вводити обов’язкове державне медичне страхування

Обов’язкове державне медичне страхування мало бути введено в Україні вже багато років тому, заявляє народний депутат фракції “Опозиційний блок”, член парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва.

“В Україні вже давно має бути впроваджений такий вид додаткового фінансування галузі, як обов’язкове державне медичне страхування. Однак нинішня влада прийшла до псевдореформи, яка, всупереч децентралізації, зводиться до концентрації всіх грошей у руках Національної служби здоров’я”, – сказала Т.Бахтеєва, виступаючи на брифінгу у Верховній Раді, пише ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА .

За її словами, це призведе до тотальної корупції, подальшого зубожіння лікувальних установ і подальшого їх закриття, а медичну допомогу можна буде отримати лише за гроші.

Т.Бахтеєва також заявляє про провал міжнародних закупівель ліків. “Медикаменти та вакцини просто відсутні в лікарнях. При цьому понад 12 млрд грн зберігаються на рахунках міжнародних організацій”, – заявила вона.

Як зазначив у своєму виступі народний депутат фракції “Опозиційний блок” Сергій Матвієнков, реформи були ухвалені в такому вигляді через “відсутність нормальної цивілізованої роботи у Верховній Раді”. “Сьогодні опозиція просто знищується в парламенті, її не чують. Таким чином, виходячи з політичної доцільності, приймаються “такі” реформи”, які згодом колосально б’ють по кожному громадянину України. І ніхто не аналізує, як цей механізм працюватиме на місцях”, – сказав депутат.

“На жаль, ми не бачимо іншого шляху, окрім як подати подання до Конституційного Суду, щоб зупинити таку “реформу”. Ми не розуміємо, як можна було починати реформування медицини, не маючи державного медичного страхування, не маючи корпоративного та індивідуального страхування, не провівши підготовку кадрів, а також в умовах високого рівня безробіття, боргів із виплати зарплат і колосальних тарифів. Ми сподіваємося, що Конституційний Суд ухвалить рішення на користь українського народу”, – сказав С.Матвієнков.

zakarpatpost.net