Чим корисні перші весняні овочі: редиска лікує рак та мігрень

Якщо зелену цибулю продавали цілу зиму, то останні кілька  тижнів на ринках Закарпаття   придбати свіжу редиску та капусту. Хоча ціни на них ще досить високі, але після зими поласувати ними хочеться багатьом. Тим більше, що в такий період вітамінів не вистачає, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Редиска  лікує рак та мігрень

Червоні кульки не є закарпатськими плодами, хоча наші фермери їх вирощують давно. Батьківщиною редиски вважається Азія, а до Європи вона потрапила аж у ХVІ столітті.

Сьогодні вона заслужено  вважається першим овочем, який росте на грядках наших земляків і містить вітаміни PP, В1, В2 і C, цукор,  клітковину, білки та вуглеводи, калій і натрій, фосфор, кальцій і залізо, а також ряд ферментів.

Ми готуємо з неї салати і навіть не підозрюємо, наскільки вона корисна.

Виявляється, що в редисці міститься гірчичне масло, яке виводить каміння з жовчі. Крім того, цей коренеплід є дуже корисним для людей з ендокринними захворюваннями, хворобами серця і судин, подагрою і ожирінням.

Добре їсти редиску і під час вагітності, оскільки речовини, які є в цьому овочі беруть активну участь у побудові нових клітин плоду. А у годуючих матерів збільшує кількість молока.

Та це ще не все. Японські вчені довели, що редиска лікує рак, а точніше запобігає виникненню пухлин. Зокрема, антоціанін, що міститься в цьому овочі, знижує розмноження ракових клітин на 60 – 90%. Крім того, вона виводить радіонукліди, допомагає під час хіміотерапії.

А тим, хто страждає від головних болів та  мігрені, може допомогти всього кілька крапель соку, який потрібно просто втерти у скроні і перенісся. Головне, аби сік не потрапив у очі, бо це може викликати викликає сильне печіння.

Допоможе редиска і під час нападу радикуліту і будь-яких інших суглобових болях. Досить прикласти терту м’якоть редиски у вигляді компресу на болюче місце.

Однак редиска є не лише чудовим домашнім лікарем,але й косметологом.

Існує безліч рецептів масок для обличчя із її застосуванням. Найпростіша – натерти овоч на терці або  подрібнити за допомогою бленд ера. Нанести кашку на обличчя і потримати  хвилин  15. Після цього – знати її серветкою. Ефект буде вражаючим. Шкіра стане свіжішою, світлішою і виглядатиме молодшою. Утім, щоб такі процедури потрібно проводити щодня протягом хоча б двох тижнів.

zakarpatpost.net