Закарпатець вдарив сусіда цеглою по голові, а його дружина кричала: «Добийте його!»

Неприязнь тривала давно, та конфлікт розгорівся через сміття

І таке буває… але двоє закарпатців посварилися між собою через сміття.

У нашому краї існує жартівлива приказка: «Дуркнутий кірпічом (тобто цеглою) по голові». У цьому випадку мешканцю Мукачева справді не поталанило і він відчув на собі не лише  силу народного слова… але й міць цеглини у прямому сенсі, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Конфлікт трапився у вересні минулого року.  Під час побутової  суперечки Павло схопив у руки цеглу і вдарив по голові Михайла (імена у матеріалі замінено).  Чоловік змушений був звернутися за допомогою до лікарів.

У суді свою провину мукачівець не визнав і сказав, що жодних дій фізичного характеру по відношенню до Михайла не вчиняв.

«Того дня на обід я був на території свого двору, поряд із гаражем. Раптом до мене підійшов Михайло зі словами: «Що ти туй ґаздуєш?» та вдарив мене в обличчя. Після цього втік. Через декілька хвилин я помітив, що сусід сидить на сходах ганку і розмащує по обличчю кров, знімаючи це все на мобільний телефон.  Відтак під’їхали швидка та поліція, з працівниками якої сусід мав певну бесіду. Про що вони говорили, не знаю.  Через декілька днів до мене прийшов дільничний інспектор, від якого я й дізнався про те, що Михайло звернувся до правоохоронців  про нанесення йому тілесних ушкоджень», – переконував він.

Наявність у Михайла травм чоловік пояснив, що вони могли виникнути через його ж необережність, мовляв, ударився головою об металеву раму хвіртки тоді, коли бив його.

Утім Михайло дав зовсім інші покази.

«Була десь 12 година. Я був удома і почув шум від висипання будівельного сміття, пішов подивитися. Прямуючи в напрямку городу, помітив Павла. Він знаходився поряд зі своїм гаражем, де його дружина наводила якісь порядки. Саме від неї я почув слова, адресовані чоловікові та синові: «Стійте,  ґазда іде». Я підійшов  до хвіртки, попросив не висипати будівельне сміття в городі, на що Павло з жінкою відреагували брутальними образами. В той момент Павло, в руках якого знаходилася цегла, зробив замах рукою у мій бік. Я намагався ухилитись, та він влучив мені  цеглою в область голови, від чого втратив рівновагу та впав. Після цього, перебуваючи в шоковому стані, підійшов до столу, що на подвір’ї, на якому знаходився мобільний телефон, зробив дзвінок до поліції, та витираючи (змиваючи) кров, почав здійснювати відеозйомку наслідків отриманого удару. В цей час, від членів родини Павла лунали словесні погрози фізичною розправою», – запевнив чоловік.

У справі знайшлися і свідки, які переконували, що Павло таки бив Михайла.

«Того дня я мав зустрітися з Павлом. Знаходячись у метрах 200 від його будинку, зателефонував йому. Але він не відповів. Я наблизився ще більше і раптом почув крики. Вони лунали з подвір’я. Перед будинком у щілину огорожі побачив Павла з палицею в руках, його дружину та сина. Вони лаялись матами. Безпосередньо від  Марії я чув слова: «Добийте його». Після цього, перейшовши на інший бік вулиці, поспілкувався з сусідкою, яка вийшла поцікавитися, що відбувається та, в подальшому, вирушив до сестри дружини (шовгорині), що проживає по сусідству. Під час розмови з нею, побачив, як до будинку Павла під’їхала швидка і сам він вийшов до лікарів із розбитою та скривавленою головою»,  – зізнався знайомий Михайла Степан.

Також він запевнив, що неодноразово був свідком неприязної поведінки по відношенню до Михайла з боку сусіда, що Павло без будь-яких причин ображав його нецензурною лайкою.

Поліцейські, що прибули на виклик, теж переконували, що родина Павла нецензурно висловлювалася на адресу Михайла.

«Коли ми приїхали, у дворі Михайла знаходилася вся родина Павла, на якого потерпілий вказав, що саме він наніс йому удар цеглиною на городі, що позаду будинку, – розповів один із них. – За час нашого перебування на місці, вони неодноразово обмінювалися словесними образами».

«Після встановлення учасників конфлікту, Михайло надав пояснення щодо фактичних обставин нанесення йому тілесних ушкоджень та показав ділянку, де це відбулося. Тим часом я чув, як Павло обізвав Михайла наркоманом, а той, у свою чергу, казав, що він не дає йому жити», – запевнив інший правоохоронець.

Лікарі підтвердили в чоловіка наявність забійної рани голови і згідно з висновком судово-медичної експертизи, травма могла виникнути в результаті удару тупим твердим предметом, чим могла бути цеглина.

Тож суд визнав Павла винним у побитті сусіда і призначив йому лояльне покарання у вигляді штрафу у розмірі 100 (сто) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700,00 гривень.

Оксана ПРИЙМАК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net