АНОНС. Як лікарка зробила 12-річну закарпатку залежною від кофеїну

 

На Закарпатті кава – це традиція. Тут прийнято, навіть якщо хочеться просто поговорити, запрошувати друзів, знайомих та родичів на каву. А там уже і крім напою, що збадьорює, можна випити чогось більш міцного.

Чомусь у нас такий культ кави, що навіть лікарі рідко коли говорять про те, що вона може бути шкідливою. Та це й логічно: хто буде агітувати проти того, що полюбляє сам. Я теж багато років вважала, що кава – це найкраще з усього, що за всі часи придумало людство. Кожен ранок у мене починався з маленького бутерброду та кави. Потім я йшла на роботу, пила каву з колегами, а після цього – десь у кав’ярні з подругами.

Останнім часом, щоправда, більше трьох філіжанок не пила, бо мала на те вагомі причини.

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

Якось у студентські роки ми мали складати залік із латинсь-кої мови. Не знаю, для чого її викладають усім підряд гуманітаріям, адже вона потрібна хіба що медикам. Це мертва мова, якою не розмовляють у жодній з країн світу. Але така в нас система освіти, що поробиш. Якби з університетської програми включили всі непотрібні дисципліни, то тривалість навчання складала б один – максимум два роки.

Але повернемось до кави. Вчилася я добре і до завдань ставилась відповідально. Тож, аби засвоїти більше матеріалу, вирішила повторювати чужі слова всю ніч. Я не зімкнула очей до самого ранку. Не спала зовсім. І, щоб підбадьоритись, цілу добу майже щогодини пила каву. Скільки було випито чашок – не знаю. Залік я успішно склала, можна було б уже й виспатись. Але де там. Мені було так погано, що здавалося, ніби весь світ перевернувся. Батьки викликали лікаря – у мене діагностували кавове отруєння.

Чим мене відкачували – і гадки не маю. Але невдовзі мені стало трохи краще. Головний біль минув не відзразу, але нудити перестало.

Із того часу я вирішила, що потрібно обмежуватися в каві. До речі, лікар, який мене лікував, наполегливо радив від кави відмовитися взагалі, він переконував, що вона вимиває з організму кальцій, негативно впливає на судини. Але я йому не вірила! Та де там, колись інший медик мені порадив саме пити каву.

Тоді мені було 12 років. Підлітковий вік часто супроводжується різними незрозумілими симптомами. Як-не-як, організм дорослішає, у ньому постійно відбуваються різні процеси.

Тож якось нас із однокласниками повели в міську поліклініку на медогляд. Мені поміряли тиск і з’ясувалося, що він дуже низький. До того ж показники на двох руках були різними. Лікарка була знайомою моєї мами. Вона сказала, що зі мною щось недобре і порадила пити щодня трохи вина або кави.

Що ж відбувалося далі?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 13 квітня.

zakarpatpost.net