Погода на Закарпатті на сьогодні, 11 червня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде тепло, але місцями хмарно.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +18, удень – +25 градусів. Весь день буде хмарним. З ранку і до пізнього вечора йтиме дощ із грозою.

У Хусті та Іршаві – вночі буде +17, удень – +27 градусів.  Протягом усього дня погода буде похмурою. Протягом усього дня очікується дощ із грозою.

У Воловці – +15 уночі і  +20  градусів удень. У Воловці протягом усього дня погода буде похмурою. Дощ із грозою йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Сваляві – +16 уночі і  +21 градус удень. У Сваляві сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Дощ із грозою йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Тячеві нічна температура становитиме +17, денна – +25 градусів. Хмарна погода протримається у Тячеві увесь день. Протягом усього дня очікується дощ із грозою.

У Перечині – нічна температура становитиме +18, денна – +25. У Перечині протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Протягом усього дня очікується дощ із грозою.

У Великому Березному – вночі +16, удень – +23 градуси. У Великому Березному хмарна погода буде триматися до самого вечора. Протягом усього дня очікується дощ із грозою.

У Берегові та Виноградові – вночі – +18, удень – +25. Сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Дощ із грозою йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Міжгір’ї – уночі  +14, вдень – +21 градус. У Міжгір’ї сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Дощ із грозою йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Рахові буде уночі +14, вдень температура підніметься до +19 градуси. Ввечері небо у Рахові затягнеться хмарами, незважаючи на те, що з самого ранку буде триматися ясна погода. Ввечері очікується дрібний дощ.

11 червня вшановується пам’ять священномучениці Феодосії, діви Тірської. У народі святу називали Колосяниця і Гречишниця, оскільки в цей час починає колоситися хліб і сіють гречку. З давніх часів день Феодосії вважається нещасливим днем: “День святої Феодосії вартий один усіх понеділків”. У минулі часи в цей день спостерігали за горобцями: якщо вони веселі, рухливі, забіякуваті – на хорошу погоду.

Народні прикмети на 11 червня

  1. Якщо багато жита з’явилося, значить, грибів багато збереш
  2. Можна було 11 червня гадати про ціну хліба з жита. Так, якщо вона цвіте у нижній частині – прикмета того, що хліб буде коштувати дешево. Якщо з середини чи з верху – то відповідно ціна буде звичайною або високою. Виходячи з цього планували продаж зерна, запаси і т. д.
  3. Не можна полотна білити, коли жито зацвіла
  4. Дітям 11 червня можна було скакати на дошках, які раніше були аналогами гойдалок. Говорили, що зараз земля важка, і якщо скакати по ній, це призведе до нещастя. Замість цього 11 червня потрібно було співати пісні: «Сонце, сонце, блисни в віконце, дай вівсу зростання, щоб до неба доріс. Матінка-жито, встала б стіною суцільно». Таким чином, залучали хороший урожай.
  5. На Федосью селяни вирушали в поле та оглядали сходи. Якщо хліба 11 червня зійшли – це вважалося нормальним. Великою радістю був налив колосся. А ось, якщо сходи були поганими, багатого врожаю чекати не доводилося.

zakarpatpost.net