Як в Ужгороді Чеський дім відкривали. ФОТО

Чеський дім регіону сьогодні, 28 червня, урочисто відкрили в Ужгороді за адресою вулиця Льва Толстого, 10б.

Рік тому була підписана угода про співробітництво між Закарпатською обласною радою та Устецьким краєм Чеської Республіки і, серед іншого, тоді домовилися про відкриття в обласному центрі Закарпаття Чеського дому, який буде місцем для тісних контактів між бізнесменами, громадськими організаціями, митцями, спортсменами та усіма громадянами наших країн.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, вітаючи гостей урочистого відкриття, наголосив, що Україна – надійний партнер Чеської Республіки в усіх сферах. За його словами, про значний інтерес чеських громадян до Закарпаття свідчить те, що всі краї цієї держави прагнуть налагодити з нашим регіоном тісну співпрацю.

Гетьман Устецького краю Олдржих Бубенічек зазначив, що саме в Чеському домі регіону можна дізнатися, який чудовий Устецький край, тут представлено порцеляну і скло, які виготовляють у цій місцевості, зразки вин, інформацію про мінеральні води і рекреаційні можливості, пам’ятки природи та культури. Однією зі складових співпраці Закарпаття та Устецького регіону має бути активний обмін туристами, а відтак і спортсменами, мистецькими колективами, учнями середніх шкіл та студентами.

Керівнику Чеського дому регіонів Павелу Мусілу вручили подарунок – привезені з Праги кілька книг першого Президента Чехословацької Республіки Томаша Масарика, видані у 30-х роках минулого століття. Відтак учасники відкриття поклали квіти до монументу Томашу Масарику в сквері, названому на його честь, який знаходиться поруч із набережною Незалежності.

zakarpatpost.net