Як закарпатські горілчані злодії магазини чистили

Крали не лише горілку, але й закуску до неї

Опришківський рух зародився в Закарпатті ще в ХVІІ ст., кажуть, що навіть один з опришків , а саме Пинтя – Хустський замок зруйнував. Та це було колись. А тепер… Модна колись розбишацька «течія» знову почала відроджуватись. Зокрема, на Хустщині, де подібну банду «народних месників» створили двоє любителів легкої наживи.

Атака на… «АВС»

Володимир Рошинець із Драгова та Дмитро Курта з Копашнева ніде не працювали. Товаришували вони давно, тож разом і придумали, як відкрити спільний «бізнес», який зовсім не потребував капіталовкладень. Чоловіків дратувало, що в когось є гроші, а в них – немає. Правда, не розуміли вони, що для покращення власного матеріального становища хтось важко працює, а не чекає, поки банкноти падатимуть з неба.

Уявивши себе опришківською ватагою, сучасні «нащадки Пинті» почали шукати, кого б обікрасти, як і належить карпатським розбійникам. У полі зору чоловіків опинився магазин «АВС» у селі Поляна. У торговельному закладі молодики бували неодноразово, тому добре знали що і саме де знаходиться. Особливо їх цікавили гроші та алкогольні напої, оскільки хильнути зайвого полюбляли обидва.

Тож однієї травневої ночі, зачекавши, поки стемніє, 33-річний Володимир та 30-річний Дмитро через відчинене вікно залізли до крамниці. У шухляді біля бар-стійки вони знайшли 400 гривень, які одразу ж розділили між собою. Більше грошей знайти не вдалося. Однак був алкоголь. Тож молодики прихопили стільки, скільки змогли винести, а саме – сім пляшок горілки «Неміров»  Подбали вони й про закуску. Тож задоволені пішли насолоджуватися вдалим «полюванням.

Невдовзі зважилися «опришки» і на новий подвиг. Цього разу облюбували аналогічне «АВС» у Копашневі. Правда, вікно вже довелося розбивати. Та й «улов» виявився не настільки щедрим, як раніше. Готівки знайти не вдалося. Однак горілчаних виробів та продуктів дует набрав аж на 4148 гривень.

Покарати не можна помилувати

Потерпіла, якій за дивним збігом обставин належали обидва пограбовані магазини, одразу ж звернулися до поліції з вимогою знайти злодіїв, однак невдовзі, коли правоохоронці вийшли на слід зловмисників і затримали їх, несподівано почала «задкувати». На судове засідання жінка взагалі не з’явилася, у письмовій формі просила обирати для своїх кривдників міру покарання, не пов’язану з позбавленням волі.

-Збитки мені хлопці відшкодували. Претензій до них не маю. Гарячі голови і молода кров дали про себе знати. Вони щиро розкаялися і я їх вибачала, – зазначила пані Галина.

Самі ж закарпатські «робін гуди» заявили, що обікрали «АБС», бо не було з чого жити, а з Галиною Кадар Володимир був знайомий давно, йому було відомо, що гроші у жінки є.

-Немає сенсу зараз пояснювати, що на мене найшло. То була помилка і мене дійсно «гризе совість». Життя дало мені добрий урок того, як не можна ніколи робити, – запевнив Володимир.

Обираючи міру покарання для Дмитра Рошинця та Володимира Курти (з етичних міркувань імена всіх дійових осіб у матеріалі замінено), суд врахував їхнє повне визнання вини, щире каяття, відсутність претензій з боку потерпілої, а також те, що завдані збитки вони відшкодували. Тож суддя Хустського районного суду Ярослав Сідей виніс вердикт про призначення обом «опришкам» умовного покарання з іспитовим строком на один рік.

Отже, хочеться вірити, що отримавши шанс почати життя з чистого «аркуша», хлопці дійсно скористаються ним і більше ніколи не стануть на згубну злочинну стежку.

Оксана ПРИЙМАК, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net