Експерти заявляли, що вирубка лісу на Закарпатті в підсумку призведе до екологічної катастрофи

Україна поставляє в країни ЄС незаконну деревину, яку використовують великі компанії, такі як Ikea та H&M.

До такого висновку прийшла британська неурядова організація Earthsight, що вивчає проблеми вирубки лісів по всьому світу. Про відповідну доповідь повідомляє “ZN.UA“.

Відзначається, что під час дії мораторію на вирубку український ліс вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%. Таким чином, він перевищив позначку в мільярд євро в 2017 році.

“Наші дані говорять про те, що сотні державних компаній беруть участь у систематичному, свідомому порушенні широкого кола правил під час заготівлі лісу”, – сказано в доповіді.

Майже 60% вирубок порушують встановлені українським законодавством обмеження. Від 67 до 78% рубок є невиправданими. Колишній голова Держлісагентства Віктор Сівець, який втік до Росії, побудував цілу схему передачі ринковим компаніям через мережу офшорних юрисдикцій. За словами аналітиків, вона працює донині.

За даними Earthsight, велика частина продукції потрапляє на “тіньові” лісопилки, яких в Україні вже понад 12 тисяч. Із “санітарного” лісу виробляють пиломатеріали на експорт, який перевищує їхнє легальне виробництво на 75%.

В Євросоюзі з 2013 року діє Регламент ЄС, який встановлює критерії поставки деревини. Він забороняє імпорт дерев, незаконно отриманих у країні походження. За даними експертів, цей закон не працює. А купують деревину три найбільші виробники панелей у світі, паперова компанія і другий за величиною виробник пиломатеріалів у Європі.

“Не дивлячись на розміри цих компаній, в ЄС їхні назви мало хто чув. Але більшість європейських споживачів куплять продукцію, вироблену з поставленої ними сировини. Деревину румунської фабрики Schweighofer використовують для виробництва товарів, які продаються в Ikea. Egger, Swiss-Krono і Kronospan не тільки є постачальниками Ikea, але й поставляють більшу частину пиломатеріалів, дерев’яних плит і підлог, які продають мережі DIY Wickes і Homebase у Великобританії, компанії Hagebau, Obi і Hornbach в Центральній Європі та французькі мережі Leroy Merlin і Castorama”, – сказано в матеріалі.

Крім того, International Paper випускає папір для HP, Canon і Xerox.

“Одяг, вироблений з волокна Lenzing, продають у більшості мережевих магазинів одягу ЄС, включаючи H&M”, – повідомили дослідники.

Експерти заявляли, що вирубка на Закарпатті може стати величезною проблемою, яка в кінцевому підсумку призведе до екологічної катастрофи.

zakarpatpost.net

One thought on “Експерти заявляли, що вирубка лісу на Закарпатті в підсумку призведе до екологічної катастрофи

  • 17.07.2018 at 18:39
    Permalink

    що не подобається правда?

Comments are closed.