АНОНС. Де на Закарпатті жила кривава сестра графа Дракули

Вона купалася у крові незайманих закарпатських дівчат

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Оповитий легендами і таємницями Невицький замок є одним із найзагадковіших на Закарпатті. Разом з тим, незважаючи на значні пошкодження, він досі є найкраще збереженим із усіх зруйнованих фортець області, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Останнім часом довкола історичної пам’ятки ведеться не тільки чимало дискусій, але й судових процесів. Більше того, з’явилась надія на відродження фортеці.

Отже, журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» проінспектував Невицький замок, аби торкнутися залишків величі минулих епох та передати читачам враження від поїздки.

Туристи, метелики, струмок та аварійна вежа

Доїхати до села Кам’яниця, де, власне, й знаходиться замок, від Ужгорода можна всього за кілька хвилин, оминувши лише три села. Безпосередня близькість до столиці Закарпаття  (усього 12 кілометрів) робить об’єкт цікавим для туристів.

Підніматись на замкову гору найкраще пішки. Тільки так можна найповніше побачити красу довколишнього лісу. Збоку, майже до самої вершини, протікає гомінкий струмок Вайда, видніються могутні кам’яні брили, на честь яких село й отримало кам’яну назву, довкола дуже багато метеликів, які «позують» перед фотоапаратом, сідають на руки. Сама дорога хоч і не ідеальна, та все ж заасфальтована. Туристів, особливо у вихідні, досить багато. Кидаються в очі словацькі велосипедисти з прапорами на своїх двоколісних залізних конях. Наші – переважно або йдуть пішки, або виїжджають догори на автомобілях.

Аромат природи неймовірний. Та й наша закарпатська земля, багата на рослинність, теж приємно радує. Біля замку багато польових квітів, дозріває кизил, височезні дерева нагадують тропічні ліани. І саме в такому райському куточку ховаються мури архітектурної родзинки нашого краю.

Хто правив Невицьким замком? Яку роль у цій історії зіграла Поган Діва? Ким вона була насправді? Які ще таємниці приховує фортеця?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 10 серпня.

zakarpatpost.net