Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 25 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Справжні чудасії відбуваються протягом останнього часу на Закарпатті. Управління боротьби з економічною злочинністю інтенсивно затримує чиновників-хабарників. Справді, треба віддати належне цій структурі, працює серйозно, виконуючи дуже неблагородну, але надзвичайно потрібну роботу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, останніми часом під час отримання хабарів вдалося застукати на гарячому і лікарів, і директорів, і чиновників різного рівня. Утім деякі з них наразі вже знову займають керівні посади, а репутацію окремих взялася «відбілювати» обласна влада.

Мова йде про голову Виноградівської РДА.

На Виноградівщині все почалося з того, що директори шкіл збунтувалися проти начальника управління освіти, якого звинуватили в корупції, і вимагали його звільнення.

Зараз здоровий спосіб життя цікавить все більше закарпатців. Спорт та відмова від шкідливих продуктів, голодування та загартовування організму є прямим ключем до хорошого самопочуття та здоров’я, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Більше про це знає ужгородець, що займається психофізичними практиками за методикою оздоровчого комплексу «Дев’ять сил», відомої ще козакам Запорізької Січі  Василь РОГУЛИЧ.

Під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» він розповів, як протягом цілого тижня можна не їсти і почуватися при цьому бадьорим та повним сил, як фізичні вправи додають упевненості в собі та як подолати внутрішні страхи і розпочати життя з чистого аркуша.

Гора сміття посеред селища, пацюки і неохайний центр курортного центру Закарпаття.

Саме таким останнім часом звикли бачити популярне серед прихильників гірськолижного відпочинку селище Ясіня його мешканці та туристи, пише УП.Життя.

Останньою краплею стало небажання місцевої влади усунути сміттєзвалище в центру курорту, організоване на території комунального підприємства.

Так серед місцевої молоді виникла ідея зорганізуватись заради спільної ідеї – покращення благоустрою свого селища.

Вже незабаром суботники тут стали звичною справою, а в центрі з’явились смітники для роздільного збору сміття, банери на екологічну тематику та квітники.

Скільки платять українцям на чужині? Чи реально отримати зароблені гроші і чи варті вонивсіх труднощів незавидною життя гастарбайтерів? Унікальний журналістський експеримент -дивіться в сенсаційному репортажі-розслідуванні “Слідами заробітчан”, пише Сегодня.

Раніше ми розповідали, що в Ізраїлі українські заробітчани змушені працювати по 12-15 годин на добу практично без перерв. При цьому отримують за свою працю меншеобіцяного.

А в Польщі з українців роблять невільників, позбавляючи документів, заробітку інеобгрунтовано штрафуючи. Польща – один з європейських “лідерів” за злочинами в сферіторгівлі людьми. Зараз у Вроцлаві судять польку, яка “допомагала” українцям знайти роботуна будівництвах. У заробітчан відбирали паспорти, і не тільки не платили за роботу, але і піднадуманими приводами штрафували. Саме українці – в зоні ризику серед іноземних працівників у Польщі.

Кожна проблема має шанс бути вирішеною тільки після того, як її озвучили. І ще: перш ніж рухатися вперед, треба визначити, де стоїш, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Для нинішньої розмови виберемо тільки кілька з них, тобто з проблем. І почнемо з нашої інтелігенції. Чи має вона, та і вся інтелігенція України, певні психологічні комплекси при зустрічах із чужими культурами? Для більш докладного вивчення питання розділимо чужі культури на ліберальні західні та агресивні східні. Для традиційної християнської моралі західної частини нашої великої Батьківщини загрозою є все, що впливає на свідомість і руйнує традиції, розвінчує, порушує звичний порядок (звичаї), ставить перед вибором, змушує самому приймати рішення, викликає стурбованість, нав’язує чужу думку, порушує свободу та внутрішню рівновагу…

Чому на Закарпатті зсуви та паводки? Про це у прес-центрі газети  «Неділя Закарпатські новини» розповіла кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

– Кажуть, що зсуви, паводки – це помста природи за незаконне втручання, варварське ставлення, безгосподарську діяльність Це так?

– Люди самі собі мстяться. Зробив підкоп – і сам же впав у яму. Так само приблизно і з природою.

Паводок формується у верхів’ї річки. Затримуватися вода повинна саме там. Коли падає дощ у горах, то там, у передгір’ї, альпійські та субальпійські луки відіграють роль губки, яка затримує воду. Та якщо протоптати там стежку та ще й роз’їздити дорогу джипом, то вода по цій дорозі буде литися вниз із великою швидкістю, що відчують низинні райони. Те ж стосується й лісу.  Він утримує опади, але через еродовані лісозаготівельною технікою ґрунти, ущільнені трелюванням, вода стрімко стікатиме донизу і там формуватиме потужні потоки. Таку ж роль природного водозбірника у низинних районах Закарпаття та у середгір’ї відігравали болота і мочарі. У ХХ столітті їх остаточно меліорували, а землі розорали під потреби сільського господарства та забудову. Сьогодні вцілілі природні заплави річок не можна роздавати під забудову, адже то природна річкова територія, водойма має право туди розлитися. Та зараз сільські голови зарезервовані землі, які не можна було розпайовувати, роздали людям. Люди звели там свої маєтки. А потім приходить велика вода і всі дружно волають по допомогу…

zakarpatpost.net