Як перетворити закарпатські старі лугоші на елементи ландшафтного дизайну

Сніжана БОЙКАС розповіла про дизайн фруктових садів, лугоші, штучні озера, водоспади та моду на малі декоративні городи

Зараз ландшафтний дизайн настільки став популярним, що закарпатці активно цікавляться, як найкраще облагородити територію. Бажаючих створити біля будинку маленький рай усе більше. І це природно. Кожен з нас прагне відчути поруч із собою частку живої природи і насолоджуватись красою.

Тож на численні прохання читачів у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» знову побувала ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

Деколи в людей гарний впорядкований двір і в ньому виноградник, який псує всю красу. Багато хто з закарпатців від виноградників із масивними залізними конструкціями не готовий відмовитись. Чи можна це обіграти якось, аби в господаря вдома і ріс виноград, і двір видавався гарним.

У мене були клієнти, які справді шкодували зносити старотипні радянські металеві конструкції для винограду. Я їм пояснювала, що з винограду опадає листя, під виноградником багато різного непотребу, треба постійно прибирати. У результаті клієнти погоджувалися забрати ті масивні «лугоші». Дехто навіть вино не робить, просто закарпатцям потрібні виноградники, бо то традиція, або купили дім уже з висадженим виноградом. Тож саму конструкцію іноді використовують для того, щоб вона створювала тінь для автомобіля. Але ми пояснюємо, що це негарно. Виноград можна посадити низькорослий, смачний і гарний. Такі виноградники ми «обігруємо», встановлюючи бордюри, засипаючи землю корою. Тож це виходить як декоративна клумба.

zakarpatpost.net