Москва підбурює церкви: Філарет озвучив скандальні плани Росії

Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська лаври повинні самостійно прийняти рішення про приєднання до Української автокефальної православної церкви.

Про це заявив предстоятель УПЦ КП Філарет в ефірі “Українського радіо“, підкресливши, що в обранні тієї чи іншої парафії української церкви або російської ніхто сторонній втручатися не повинен, пише OBOZREVATEL.

“Ми віримо в те, що монахи-українці виберуть Українську православну церкву. Бо не може бути того, щоб українська святиня перебувала в підпорядкуванні Москви”, – сказав він.

Філарет також вважає, що Росія намагається “підбурювати” церкви, на які має деякий вплив, до припинення молитовного єднання з Константинопольським патріархом, однак це призведе до ізоляції самої РПЦ.

“Москва вже заявила, що вона припиняє молитовне єднання з Вселенським патріархом. А зараз підбурює інші церкви. Зокрема, Антіохійську православну церкву, Сербську церкву підбурює, щоб вони не мали молитовного єднання з Вселенським патріархом. Але все це, на наш погляд, тимчасове. Тому що припиняючи єднання з Вселенським патріархом, вони припиняють єднання з переважною більшістю православних церков”, – сказав Філарет.

“Довго такий стан існувати не може. І рано чи пізно Москва буде змушена припинити цю розкольницьку діяльність. Тому що якщо вона не припинить, то вона опиниться в ізоляції”, – додав він, зазначивши, що РПЦ буде змушена вийти з конференції європейських церков і конференції канонічних єпископів США.

zakarpatpost.net