АНОНС. Чи є на Закарпатті сепаратисти і як пов’язана Московська церква з настроями людей

Віктор Пащенко: «Чим ближче до смерті, тим більше люди думають про вічне і активніше голосують»

Продовження…

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Газета  «Неділя Закарпатські новини» продовжує розмову з політологом Віктором ПАЩЕНКОМ.

Сьогодні під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з ним про сепаратизм на Закарпатті, війну з Росію, вибори, громадських активістів,  Томос та заробітчан, що досі їздять до країни-агресора заробляти гроші.

– Пане Вікторе, чи дійсно у області багато сепаратистських настроїв?

– Говорити про сепаратистські настрої на Закарпатті – це абсолютна спекуляція. Що ж таке сепаратистські настрої? Що в нас є рух за відокремлення? Чи навіть за автономію? Є якийсь діяч несповна розуму в Москві – Гецко, але про якийсь рух мова не йде. Те, що російські спецслужби намагаються тут робити якісь провокації – це теж несерйозно. Тому стверджувати, що у області є сепаратизм у прямому розумінні слова – абсолютно безпідставно. У нас немає жодної серйозної політичної сили, яка б оголосила це як свою програму. Інша справа, що підґрунтя для розмов дає внутрішня українська політика та позиція нашого губернатора.

Є загальноєвропейський принцип, коли демократія базується на місцевому самоврядуванні. Люди хочуть бути вдома господарями – у себе в селі, в місті… і це абсолютно нормально. Але коли загальнодержавна програма об’єднання громад  гальмується на місцевому рівні, у населення виникають агресивні настрої. Сторожниця, Минай, десятки сіл у більшості районів уже чотири роки подають документи на об’єднання, а Москаль їх не підписує. І так по всій області. Людям це не подобається. Можна сказати: «От вони хочуть самоврядність, це – сепаратизм!», але це – буденні речі. Тому говорити про сепаратизм на Закарпатті в політичному сенсі немає підстав. Однак ця тема використовується для маніпуляцій, боротьби із політичними конкурентами.

Що може допомогти Україні закінчити війну з Росією, повернувши Донбас? А Крим? Якими є шанси Порошенка виграти вибори? Який відсоток закарпатців ходить на вибори. І який середній вік тих, хто голосує. Кажуть, що молодь традиційно не активна, а найбільш охоче голосують пенсіонери… Громадські активісти. Часом ці люди виступають за хороші потрібні речі, а часом їхні дії здаються абсурдними. Як це пояснити? 

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 26  жовтня.

zakarpatpost.net